Опасна храна: Научниците докажаа дека овие намирници се отров за организмот

Опасна храна: Научниците докажаа дека овие намирници се отров за организ
Постојат животни навики кои можат да го зголемат ризикот од развој на опасни болести, пишува „Дејли експрес“. Новите истражувања покажуваат дека одредена храна може да предизвика воспаление во телото, што пак може да го зголеми ризикот од болести за речиси 50%.

Заканата од болеста секогаш постои, но можете да преземете чекори за да го намалите ризикот од неа. Ова е охрабрувачкиот заклучок од серијата студии кои се обидуваат да ги поврзат навиките на животниот стил со ризикот од болести. Улогата на храната во развојот на болестите сè уште не е целосно разбрана, но сега научниците успеале да пронајдат голем број алармантни обрасци.
Студијата од 2018 година објавена во списанието JAMA Oncology покажува дека одредена храна може да предизвика воспаление во телото, што пак ја зголемува веројатноста за развој на болест на дебелото црево.
Оваа болест е еден од најчестите видови на рак кај луѓето. Најчесто се дијагностицира кај луѓе постари од 60 години. Во студијата, истражувачите ја следеле исхраната на повеќе од 121.000 луѓе (вклучувајќи 46.800 мажи) 26 години. Учесниците во студијата ја забележале хаболестичноста на нивната исхрана преку посебен прашалник, а истражувачите на секој од нив му доделиле одреден број поени во зависност од тоа колку воспалителни намирници редовно консумираат.
Храната која поттикнува воспаление во телото вклучува црвено месо, слатки пијалоци и рафинирани житарки. Луѓето чија исхрана содржи најмногу воспалителна храна имаат 44% поголем ризик за развој на болести од оние кои најмалку консумираат. Храната која помага во борбата против воспалението во телото вклучува многу зелен лиснат зеленчук и цели зрна.

Во својата студија, истражувачите земале предвид и други фактори кои предизвикуваат болест, како што се високиот индекс на телесна маса и недостатокот на физичка активност. Сепак, ризикот од болест е значително поголем кај учесниците чија исхрана вклучува големи количини на воспалителна храна. Податоците од друга студија објавена во списанието Current Developments in Nutrition го потврдуваат ова откритие.
Во оваа студија, истражувачите се обидоа да проценат до кој степен исхраната богата со воспалителна храна е поврзана со развојот на болести на дојката. Тие разгледувале различни видови тумори и ја земале предвид состојбата на жените во менопауза. Истражувачите следеле 318.686 жени 14 години како дел од Европската проспективна студија за болести и исхрана. За тоа време кај нив биле откриени 13.246 случаи на заболување на дојката.

Истражувачите ја оценувале исхраната на сите учесници во студијата, оценувајќи го секој од нив врз основа на количината на воспалителна храна во нивната секојдневна исхрана. Тие наоѓаат Земајќи ги предвид другите фактори на ризик, зголемувањето за еден поен на количината на воспалителна храна во исхраната го зголемува ризикот од развој на болести на дојката за 4%.
Жените чија диета содржи најмногу воспалителна храна имаат 12% поголеми шанси да развијат болести на дојката од оние чија исхрана содржи најмалку воспалителни намирници. Врската е најизразена кај жените во менопауза.
Истражувачите заклучија: „Жените чија исхрана е богата со воспалителна храна се изложени на зголемен ризик од развој на болести на дојката, особено за време на менопаузата“. Која храна предизвикува воспаление?

Овие намирници вклучуваат црвено месо, преработени месни производи, отпадоци, рафинирани јаглехидрати како бел леб, ориз и повеќето десерти, како и слатки пијалоци, вклучувајќи газирани и спортски пијалоци.

Во исто време, храната која може да го спречи воспалението во телото вклучува зелен лиснат зеленчук како зелка и спанаќ; темно жолт зеленчук како тиква и жолти пиперки; цели зрна како што се пченица, киноа, леб од цели зрна и овесна каша; овошје, чај, кафе и вино.
Сите овие намирници содржат супстанции кои го спречуваат воспалението, како што се каротеноиди, флавоноиди, витамини и влакна. Симптоми на болест на дебелото црево
Симптомите на овој тип на болест можат да бидат речиси незабележливи и да не прават да се чувствувате непријатно.
Според Националната здравствена служба на ОК, повеќе од 90% од луѓето на кои им е дијагностицирана болест на дебелото црево имаат еден или повеќе од следниве симптоми:

– Постојани промени во функцијата на цревата: почести епизоди на прекумерна надуеност, потечна столица, понекогаш абдоминална болка.
– Крв во столицата во отсуство на други симптоми на хемороиди.
– Абдоминална болка, непријатност и надуеност, кои секогаш се јавуваат после јадење и кои понекогаш предизвикуваат кај човекот да се намали количината на консумирана храна, што доведува до губење на тежината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *