Јајцата се здрави, но не и ако ги јадете во комбинација со одредена храна

Јајцата се здрави, но не и ако ги јадете во комбинација со одредена х
Јајцата содржат многу хранливи материи. Тие обезбедуваат бројни здравствени придобивки бидејќи се добар извор на протеини и можат да помогнат да се намали воспалението, да се подобри здравјето на коските и да се придонесе за здравјето на мозокот.

Се јадат за појадок, после тренинг или како ужина, а можат да се подготват на многу начини – варени, печени, изматени.
Сепак, треба да внимавате со што ги јадете јајцата. Само затоа што се здрави, не значи дека можете да ги комбинирате со нездрави состојки.„Поради висококвалитетните протеини и Б витамините што ги содржат, нема сомнеж дека јајцата можат да бидат дел од здрава и урамнотежена исхрана. Но, кога тие се јадат со храна богата со масти, натриум и други нездрави состојки, сето тоа оди во вода“, вели диететичарот Лорен Манакер.

Јајцата често се јадат со колбаси и пржени компири. Таквата храна е полна со заситени масти и сол.
Се јадат за појадок, после тренинг или како ужина, а можат да се подготват на многу начини – варени, печени, изматени.
Сепак, треба да внимавате со што ги јадете јајцата. Само затоа што се здрави, не значи дека можете да ги комбинирате со нездрави состојки.
„Поради висококвалитетните протеини и Б витамините што ги содржат, нема сомнеж дека јајцата можат да бидат дел од здрава и урамнотежена исхрана. Но, кога тие се јадат со храна богата со масти, натриум и други нездрави состојки, сето тоа оди во вода“, вели диететичарот Лорен Манакер.

Јајцата често се јадат со колбаси и пржени компири. Таквата храна е полна со заситени масти и сол.
„Кога ќе одлучите да јадете јајца, задолжително јадете ги со друга хранлива храна како авокадо, леб од цели зрна и зеленчук“, предупреди Манакер, пишува Кликс .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *