СИТЕ ВЕРУВАМЕ ВО МИТОТ ДЕКА ЦРНИТЕ МАЧКИ ПРЕДИЗВИКУВААТ ЛОША НЕСРЕЌА: Еве зошто никогаш не треба да ги бркате од вашиот праг!

Едно од најраспространетите суеверија е дека црните мачки носат лоша среќа.
Овој вид на видување е воспоставен во многу делови од светот, така што на црните мачки им е многу потешко да најдат посвоители.

Интересно е што постои Меѓународен ден на црната мачка, кој се слави на 27 октомври, токму поради тоа да им покажат на луѓето дека можат да бидат совршени миленичиња.
Постојат неколку аргументи кои можат да ги отфрлат предрасудите за овие прекрасни суштества.
Египќаните ги обожавале како богови
Старите Египќани многу ги почитувале црните мачки. Од таа ера, најпозната фигура е црната мачка Бастет, попозната како божица мачка.

Спротивно на нашите предрасуди, старите Египќани имаа сосема поинаков однос кон нив. Се верувало дека сите црни мачки се реинкарнации на божицата на мачката и секој што ќе се осмели да ги малтретира ќе биде казнет.
грчка митологија
Корените на предрасудите дека црните мачки се предвесници на лоши работи и настани се враќаат во грчката митологија . Имено, сопругата на Зевс Хера го казнила непослушникот претворајќи го во црна мачка.

Понатаму, легендата вели дека оваа мачка била протерана во подземјето, како резултат на што Грците, кога сè уште биле многубошци, ги поврзувале овие суштества со смрт и несреќа.
Љубителите на мачки откриле дури 22 видови црни мачки, а само 1 од нив е целосно црна! Повеќето од нив имаат дезени или дамки на крзното, а освен тоа, некои немаат целосно црно крзно.

Тие одржуваат среќен брак
Многу интересен факт е дека во една област во Англија, Мидлендс, постои вообичаено верување дека црните мачки носат среќа во бракот. Затоа, тие се вообичаена глетка на поканите за свадби, како и други работи поврзани со свадби и бракови.

Поврзување со вештерки
Уште од 17 век и судењата на вештерки во Салем, црните мачки се поврзуваат со овие зли митски суштества. Пуританците ги гледале црните мачки како дело на ѓаволот, па ги протерале од локалните места.

Меѓутоа, имало жени кои ги сожалиле црните мачки и ги хранеле и ги полевале. Поради тоа, некои беа осудувани, не им веруваа и често беа прогласувани за вештерки. Така се рашири митот и суеверието кое не е основано!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *