НАРОДНИТЕ ВЕРУВАЊА ВЕЛАТ ДЕКА ОВИЕ ПОДАРОЦИ НЕ ТРЕБА ДА СЕ ДАВААТ: Често подаруваме едно нешто, а тоа носи БЕДА И СИРОМАШТИЈА

НАРОДНИТЕ ВЕРУВАЊА ВЕЛАТ ДЕКА ОВИЕ ПОДАРОЦИ НЕ ТРЕБА ДА СЕ ДАВААТ: Често подаруваме едно нешто, а тоа носи БЕДА И СИРОМАШТИЈА

Според народните верувања, постојат работи кои никогаш не треба да се подаруваат, бидејќи тоа може да предизвика голема несреќа.Изборот на подароци за саканите би требало да претставува големо задоволство, меѓутоа, многу луѓе се во дилема кога станува збор за изборот на подарок.
Без разлика дали се работи за годишнина, свадба, роденден или прослава, постојат длабоко вкоренети суеверија кои со години останале во српската традиција.

Според народните верувања, постојат работи кои никогаш не треба да ги отстапиме за да не нанесеме голема несреќа. Во продолжение на текстот ви пренесуваме список на работи кои според старите верувања не би требало да бидат меѓу подароците.Остри предмети како ножеви, жилети, игли и слични работи никогаш не се даваат на саканите. Подарувањето на овие предмети кај нашиот народ, во одреден временски период предизвикува кавги и прекини во односите.

Огледалата и садовите исто така не треба да се подаруваат бидејќи се верува дека магијата е заробена во огледалата. Наводно, надарените огледала носат неволја во животот на оној што ги прима, додека садовите може да се подаруваат само ако во секоја чинија се вметне паричка, бидејќи се верува дека садовите за молитва носат сиромаштија.
девојка се гледа себеси, огледало, девојка, портрет, психологија, замислена девојка, загрижена жена, психопат

Часовник и запалка не треба да се подаруваат доколку сакаме да избегнеме конфликти и прекин на односите со личноста на која и ги подаруваме. Постои старо верување дека ако девојката му купи часовник на момчето, или тој ѝ купи часовник, часот на нивната разделба ќе почне да отчукува. Кинеските мудреци веруваат дека прифаќањето на часовникот во поклонување го означува почетокот на одбројувањето до смртта.
Се верува дека марамчињата и шаловите носат неволја и лоши луѓе во животот на примачот.

Бисерите изгледаат како одлична идеја, но се верува дека надарените бисери носат болест и загуба во куќата. Бисерите се симбол на солзите на сирачињата и вдовиците и токму затоа настанало верувањето за подарување бисери.
Нокти, капа, црвен кармин, дама, црвен лак, бисери, бисери

На листата на подароци кои не треба да се даваат се и парите , додека денес е вообичаено наместо подарок да се даде подарок-картичка со пари, односно да се плати одредена сума во продавница за која примачот ќе може да избере што сака.Цветовите се најчестиот подарок што го добиваат дамите и се идеални за сите прилики, но сепак треба да внимавате како се подарува.Вообичаено е да се даде непарен број цвеќиња, бидејќи парниот број се носи на гробиштата. Ова не важи за букети со мали цвеќиња. Избегнувајте да давате хидрогени, хризантеми и лилјани како подарок, бидејќи овие цвеќиња најчесто се носат на гробиштата.

Од истата причина, никогаш не купувајте и не давајте вештачко цвеќе. Исто така, се верува дека одредена боја на цвеќе има одредено значење (црвена – љубов, бела – невиност, жолта – љубомора и слично).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *