Д-Р ТАСИЌ ОТКРИ ШТО СЕ СЛУЧУВА СО СРЦЕТО КОГА СМЕ ТАЖНИ ИЛИ СРЕЌНИ: Секоја ЕМОЦИЈА влијае на нејзината работа, а една е ФАТАЛНА

Д-Р ТАСИЌ ОТКРИ ШТО СЕ СЛУЧУВА СО СРЦЕТО КОГА СМЕ ТАЖНИ ИЛИ СРЕЌНИ: Секоја ЕМОЦИЈА влијае на нејзината работа, а една е ФАТАЛНА

Доктор Тасиќ објасни како емоциите влијаат на работата на срцето и на што треба да обрнеме посебно внимание!
Срцето , заедно со мозокот, е нашиот најважен орган, а според истражувањата, околу 50.000 луѓе умираат од кардиоваскуларни болести , што е приближно еден град со големина на Пирот. Затоа е многу важно како и колку се грижиме за него.Професорот кардиолог Небојша Тасиќ во емисијата „Утро“ на Првата телевизија зборуваше за тоа како емоциите влијаат на здравјето на срцето, но и како да се зачува.

„Малку му обрнуваме внимание на срцето, а најмногу му штетиме со тоа што не размислуваме како живееме. Најмногу му радува насмевката, љубовта, здравата храна, физичката активност. Секој од нас има одговорност кон себе, и потоа на другите“, рекол докторот.

„Сите емоции силно влијаат на нашето срце, од убаво до грдо, а стресот е главниот предизвикувач на многу болести. Во телото постои цел комплекс на нерви кои доаѓаат од мозокот и ‘рбетниот мозок, кои се директно поврзани со срцето и кој во состојби на возбуда може да ја забрза својата работа, како и да го зголеми крвниот притисок . Но, не само емоциите, туку и други влијанија, како што се изложувањето на ниски и високи температури , можат да влијаат на работата на срцето“, објасни докторот.

Како што кажа и самиот, срцето може и да плаче и да биде тажно. На него најмногу влијае тагата и лутината, а потоа може да дојде до артемија, нередовна работа и покачен крвен притисок.
„Исто така, цела низа хормони кои се лачат во телото влијаат на работата на срцето и крвните садови, како кортизол или адреналин , но едно е познато – дека срцето страда и кога сме тажни или лути. А имаше и случаи кога луѓето умираа од тага“, додаде тој.

Доктор Тасиќ најави и отворање на Советувалиште за тага, болка и среќа во Заводот за кардиоваскуларни заболувања во соработка со стручни лица од Специјалната психијатриска болница Др. Лаза Лазаревиќ. И на крајот, тој ги советуваше сите никогаш да не земаат лекови сами , бидејќи може да се претераат и апелираше да се оди на лекар за какви било сомнежи и да не игнорираат ниту еден симптом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *