Отец Тадеј мудро објасни: Зошто Бог на некој му дарува среќа, а на некој тешкотии

Отец Тадеј мудро објасни: Зошто Бог на некој му дарува среќа, а на некој тешкотии
Со какви мисли се справуваме – таков е нашиот живот. Ако нашите мисли се мирни и тивки – тука е нашиот мир. Ако нашите мисли се негативни – тогаш сме немирни

Отец Тадеј е еден од најпочитуваните монаси и мислители меѓу православните. Денес ви го пренесуваме неговото мислење зошто некој живее долго, а некој не, т.е. зошто Бог го продолжува нечиј живот, a го скратува нечиј друг.

– Поради покајанието, Бог го продолжува животот. Ако некое лице остане упорно во злото, за да не се прошири злото, тогаш Бог го скратува животот, кој е моќен и праведен, а тоа е Неговата промисла. Пред тоа, имаше еден крал кој сакаше да воведе нешто сосема ново, да ја укине Светата црква..

Нека нема свештеници, секој нека биде свештеник. Затоа кралот имаше визија – еве, човеку, затоа што си упорен во злото, ти ги бришам твоите 12 години живот. Животот ни е даден за да бидеме послушни, но ние никогаш не можеме да се помириме.

Затоа минуваме низ многу болки и страдања. Ни треба тоа страдање да не биде на начинот на кој сакаме да биде и што нè одржува смирени. Ако не е тоа, ќе бевме диви; кој ќе можеше да ни каже нешто? Смири се, така ќе биде добро – вели татко Тадеј.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *