ДАЛИ ВЕРУВАТЕ ДЕКА ЦРВЕНИОТ КОНЕЦ МОЖЕ ДА СПАСИ ОД МАГИИ?

ДАЛИ ВЕРУВАТЕ ДЕКА ЦРВЕНИОТ КОНЕЦ МОЖЕ ДА СПАСИ ОД МАГИИ?
Заштитете се од злото око
Уште од античко време се верувало дека ако врзете црвен конец околу раката, тоа може да ве спаси и заштити од каква било магија.

Според верувањето, лошите желби што доаѓаат од душата на завидливиот и злосторникот кон оној на кој му завидува, можат да се отстранат со помош на црвена нишка.
Црвената нишка датира од античките Евреи. На хебрејски се нарекува rote bindele и обично се прави од тенка волна.

Се носи на левата рака поврзана како нараквица. Во минатото, бабиците со црвен конец му го врзувале папокот на новороденото дете.
Денес обичајот е променет, како заштита од магии се врзува конец околу раката. Се верува дека веднаш по излегувањето од породилиштето, детето треба да се врзе со црвен конец, а во наредните 40 дена не е пожелно да се вади бебето од дома, за да се заштити од зли очи, додека се „зајакнува“.

Се верува дека црвената нишка ја спречува лошата среќа што злото око може да ја донесе на некоја личност. Многу родители го отстрануваат црвениот конец од своите деца кога ќе пораснат, но има и такви кои не го допираат, па дури и кога ќе пораснат децата во сериозни луѓе, имаат црвен конец околу раката.

Интересно е што црвената боја во овој контекст се појавува и во многу наши песни.

Свети Јован дојде на црвен коњ, главата и рацете му беа црвени… да го избрка црвениот ветер (вид на болест) или мојата рака ќе му врзе црвен конец околу половината…

– Кај луѓето остана мислењето дека сè што оди подалеку од воспоставените обичаи во заедницата не е добро. Така, луѓето со некаква аномалија се исклучени од општеството, како злобни. Без разлика дали биле со празни заби, подгрбавени или ниски жени (со мустаќи), се верувало дека тоа носи зло.

– Се заштитувале со црвена волна бидејќи се верувало дека волната е поврзана со мртви предци, а од предокот се очекувало да го чува новиот член. Црвената боја не е случајно избрана, бидејќи тоа е бојата на животот, бојата на крвта. И волната затоа што се верувало дека има лековита моќ.

– Уште од античко време луѓето се ослободувале од забоболка и главоболка со нанесување на природна волна на болното место. Предвремено родените деца ги ставаа во овчо руно за да можат да ја имитираат мајчината утроба – објасни д-р Ивана Крпан.

Суеверието во бременоста е особено длабоко вкоренето во овие области.

Најбанални верувања се дека трудницата не смее да остане на топло бидејќи плодовата вода ќе зоврие.

Дека не смее да јаде месо од дивеч (зајак) затоа што детето ќе се роди со зајачка усна, дека ако сака нешто а го нема, не смее да и го допира телото затоа што ќе остане со роден белег во обликот. на она што таа го сака.

Иако кај христијаните детето е заштитено и добива Божји благослов со Светата Тајна Крштение, суеверието не е искоренето.

Така се верува дека навечер не треба да фрлате ѓубре, не треба да одите на вода (река, пролет), во понеделник ништо не позајмувате, во вторник не се шишате, не одите на пат. , во среда не се продава добиток, во четврток не се коси…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *