Што се случува во вашиот стомак кога ќе изедете инстант нудли

Што се случува во вашиот стомак кога ќе изедете инстант нудли.И покрај тоа што ги јадеме сите, ИНСТАНТ нудлите воопшто не се здрави, а зошто ?Инстант тестенините се доволни да се покријат со топла вода и да се почека неколку минути пред јадење.
Инстант тестенините одлично функционираат кога сте во брзање и ви треба брзо залак за јадење.

Сепак, експертите предупредуваат дека не треба да ги јадете секој ден, со оглед на состојките што ги содржат. По многу нешта, тие се разликуваат од обичните тестенини, на кои им треба долго време за да се зготват.Која е разликата меѓу нив?

Вистинските тестенини што обично ги јадеме се направени од тврда пченица. Многу е густ бидејќи честичките од брашно се згуснуваат од протеин до глутен. А за да може водата длабоко да навлезе во тестенините потребно е да се варат 8 до 10 минути.

Обичните тестенини обично омекнуваат, но исто така е потребно и исто време за готвење. Дебелите и тенки тестенини направени од такво брашно треба да се готват долго време. Зошто е доволно да се прелее со врела вода инстант тестенините, кои секогаш се прават од обично пченично брашно?
Одговорот на ова прашање може да се најде во состојките наведени на пакувањето, вели инженерот за прехранбена технологија Дмитриј Жиков.

– Ако ја прочитате, ќе видите дека, за разлика од класичните тестенини, инстант тестенините не содржат само брашно, маснотии, туку и емулгатори, стабилизатори, згуснувачи, масти и многу други прехранбени адитиви. Се чини, на прв поглед, дека овие состојки тешко можат да ги „натераат“ тестенините да се зготват побрзо. Но, тоа не е така. Во многу марки на овие тестенини се среќаваат карбонати и киселини – најчесто натриум бикарбонат (сода бикарбона), калиум карбонат (калиум) и лимонска киселина – вели тој и додава:

– Кога ќе додадете вода во оваа „пеколна“ смеса, лимонската киселина и карбонатите ќе се растворат и ќе реагираат, ослободувајќи огромно количество јаглерод диоксид. Всушност, сето тоа изгледа како мала „експлозија“ во внатрешноста на тестенините, која ги омекнува. Оваа реакција, сепак, е побрза и поинтензивна, бидејќи гледате кога ја растворате шумливата таблета. Бидејќи содржи повеќе киселина и сода, се ослободуваат повеќе меурчиња од јаглерод диоксид, кои експлодираат на таблетот. Но, најмногу од сè, варените тестенини се како растворање на ролна тоалетна хартија – забележува таа.
Влијание врз здравјето
– Поради начинот на кој се направени (и зголемената лабавост), брзо се раствораат во цревата и лесно се ослободуваат јаглехидратите. Како резултат на тоа, ќе бидете измамени и брзо се апсорбирате. Тоа значи дека тие значително го зголемуваат шеќерот во крвта. За разлика од класичните тестенини, овој вид нудли има поголем ефект на дебелеење. Со други зборови, може да се каже дека производот е поштеден – објаснува инженерот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *