Експертите откриваат дали печурките треба да се мијат или четкаат, а еве каква грешка прават многумина

Експертите откриваат дали печурките треба да се мијат или четкаат, а еве каква грешка прават многумина
Со кулинарски тест го урнаа митот дека печурките не треба да мирисаат на вода.

Во кулинарските кругови, миењето на печурките пред подготовката генерално не се одобрува. Причината за тоа е логичното објаснување дека ѓивите впиваат вода како сунѓери и дека „пијаните“ не можат да достигнат висока температура толку брзо како сувите, поради што по печењето можат да бидат лути и невкусни, пишува Punkufer.

Но, што е со нечистотијата, хемикалиите и почвата што не се откинуваат од печурките во неколку потези со четка, поради што можеме да му наштетиме на здравјето? Така се запраша Кенџи Лопез Алт, автор на книгата „Лабораторија за храна: Подобро готвење дома преку науката“, на чија теорија дека треба да се мие ѓубрето и се придружија и други одлични готвачи: Алтон Браун, Харолд Мекги и Роберт Волке. Со кулинарски тест го урнаа митот дека печурките не треба да мирисаат на вода.

„Вистина е дека печурките апсорбираат вода за време на миењето, но тоа е само два отсто од нивната вкупна тежина“, вели Кенџи.
Лопез Алт сугерира дека во кујнски јазик, тоа значи една и пол лажица вода по килограм печурки што ќе испари во текот на дополнителните 15 до 30 секунди готвење.
Волке нагласува дека печурките и онака се претежно вода, па ако ви се гадени, поверојатно е дека сме направиле премногу проблеми во тавата отколку дека сме ги миеле предолго. Готвачите кои тврдат дека забраната за перење е обичен мит ги мијат печурките под млаз вода и потоа ги сушат во машина за сушење салати, но хартиените кујнски крпи ќе служат и за апсорпција на вишокот вода.

Ученик од Шибеник кој докажа дека простатитисот може да исчезне за една недела!Ученик од Шибеник кој докажа дека простатитисот може да исчезне за една недела!

Во секој случај, печурките секогаш треба да се чистат непосредно пред подготовката, бидејќи побрзо ќе се расипуваат ако се мијат и се чуваат во фрижидер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *