ВО ПРЕСРЕТ ГОЛЕМ И ТЕЖОК ПРАЗНИК:Еве што не треба да правите на овој ден да не ви тргне се обратно!

ВО ПРЕСРЕТ ГОЛЕМ И ТЕЖОК ПРАЗНИК:Еве што не треба да правите на овој ден да не ви тргне се обратно!

Православната црква и верниците на 27 септември го прославуваат Крстовден, кој според учењето на црквата означува налагање на крст на кој е распнат Исус Христос.
Крстот, според преданието, во 326 година го пронашла царица Елена, мајка на цар Константин, кога отишла во Палестина да посети свети места.

За време на војните крстот се загубил, а подоцна, кога повторно бил пронајден, негови делови земале верници со надеж дека имаат голема моќ, бидејќи тие биле направени од свето дрво.
На Крстовден се држи строг пост, а многу верници овој ден јадат само леб и грозје.
Додека за многу други празници кои се одбележани со црвени букви важи дека не треба да го чистат домот и да работат други сличми работи, на Крстовден тоа е обратно.

На овој ден е добро да ја средите куќата, буквално кажано, да ја подготвите за зимата која следува. Значи, една работа која на овој ден никако не смеете да ја направите е следнава – да не работите!
Во спротивно, доколку не работите, се верува дека цела година „се ќе ви тргне обратно од планираното“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *