Ако ги ставите во замрзнувач, потрошувачката на електрична енергија значително ќе се намали, заштедата е загарантирана

Ако ги ставите во замрзнувач, потрошувачката на електрична енергија значително ќе се намали, заштедата е загарантирана

Експертот тврди дека одржувањето на замрзнувачот полн може да го направи поефикасно да работи, па затоа е неопходно луѓето да го наполнат замрзнувачот, а за тоа не е потребна храна.

Кујнските апарати се едни од најголемите потрошувачи на енергија во домот, особено фрижидерот и замрзнувачот. Експертот за штедење на платформата за попуст Deal.Town, Сем Виланс објасни за Express како да заштедите.

Виланс започна со велејќи дека „напојувањето на замрзнувачот може да заштеди пари на неколку начини“, бидејќи неговото полнење ја намалува потрошувачката на енергија. Тој тврди дека одржувањето на замрзнувачот полн може да го направи тој да работи поефикасно и да ги намали сметките, па затоа е неопходно луѓето да го наполнат замрзнувачот, а за тоа не е потребна храна.
Корисни трикови
Вработените во продавницата советуваат: 13 неверојатни трикови како да заштедите пари

„Поголемиот дел од енергијата што ја користи вашиот замрзнувач оди во ладење на воздухот што доаѓа кога ќе ја отворите вратата на замрзнувачот. Значи, кога вашиот замрзнувач е полн, ќе има помалку простор за да влезе потопол воздух, а предметите таму ќе помогнат да се излади секој потопол воздух што доаѓа“, вели Виланс.

Тој забележува дека луѓето не мора нужно да купуваат дополнителна храна за да ги задржат своите замрзнувачи полни, туку можат да користат други предмети, како што се кофи со мраз или вреќи со вода.

„Доколку немате доволно храна во замрзнувачот за да ја држите полн, користењето работи како што се зиплок кеси полни со вода, блокови од мраз или дури и само кеси со мраз може да го одржуваат потопол воздух надвор. Овие производи се евтини и ефективни. Храната со која го складирате вашиот замрзнувач може да помогне да се намалат неговите оперативни трошоци. Дополнително, со организирање на просторот за замрзнување, користење на замрзнати производи и замрзнување на остатоците од свежа храна каде што е можно, можеме да го намалиме отпадот од храна и да заштедиме пари“,
истакнува Виланс.

Тој додава дека купувањето замрзната храна „може да биде поевтино од купувањето свежи производи, кои исто така може да се расипат многу побрзо“. Експерт за штедење препорача „да се обидете да ставите храна што знаете дека нема да ја користите во задниот дел од замрзнувачот некое време“, за да не мора постојано да ја преуредувате за да ја извадите храната.

Конечно, тој ги советуваше луѓето да ги чистат и своите фрижидери, „особено во близина на отворите затоа што одржувањето на горниот дел и страните на фрижидерот празни помага ладниот воздух полесно да се движи наоколу“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *