4 ПРИЧИНИ ЗОШТО ВАШИТЕ РАЦЕ И НОЗЕ СЕ ЛАДНИ ДУРИ И ВО ЛЕТО: Еве на што ве предупредува телото

Студените прсти на рацете и нозете се доста чести, особено кај жените, и не мора да значат ништо значајно. Но, тоа може да биде и знак за посериозни здравствени проблеми.

Дијабетес

Покрај вашите често ладни раце, понекогаш чувствувате трнење во дланките и стапалата – ова може да бидат првите знаци на дијабетес. Последиците можат да влијаат на крвната слика, но и на нервниот систем.

Тироидната жлезда
Бавната тироидна жлезда го успорува метаболизмот и често е придружена со студени раце и нозе. Замор, неподготвеност, честа поспаност, забавеност на телото и движењата и слабата толеранција на високи температури се несомнени знаци на ова нарушување.

Анемија

Заедно со студените прсти на рацете и нозете, често добивате и замор, главоболка и слабост – ако тоа ви се случи, време е да ја проверите крвната слика бидејќи можеби ви недостасува железо. Тоа е главната компонента на хемоглобинот, молекулата која носи кислород во крвта и и ја дава црвената боја. Затоа, студените екстремитети може да бидат знак за анемија.

Стресот

Стресот може да биде и причина за ладни раце и нозе. Го зголемува адреналинот, кој пак ги стеснува крвните садови и ја ослабува циркулацијата, па рацете и нозете се постудени.

Природните лекови на нашиот портал служат за помош на луѓето. Доколку имате здравствен проблем, прво нешто што треба да направите е да се консултирате со лекар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *