СВЕШТЕНИК ОБЈАСНУВА ШТО ТРЕБА ДА СЕ ПРАВИ СО СВЕЌАТА ПО СЛАВАТА: Да не е ја огрешите душата, важен СОВЕТ!

Свеќата може да биде празнична, Велигденска, Божиќна и во црквата ја палиме за одмор на душата и за здравјето на живите, но ја палиме и за роденденот

Ние го нудиме пламенот на свеќа како соодветна жртва на Бога, и тој симболизира дека сме христијани, следбеници на религијата на светлината.

Свеќата треба да не потсети како треба да ги просветлиме нашите умови со светлината на Христовата вистина, да ги загрееме нашите души со божествена љубов и да ги ослободиме нашите животи од природна и грешна темнина.

Обично, кога се слави празникот на слава , се купува свеќа од 50-60 см. Се става во свеќник и е посебно украсен, без разлика дали е со панделки или икона на светец, и се става среде празнична маса каде што ќе се одржува ручек или вечера.

ја палиме на денот на славата, пред да ја исечеме тортата. Кај некој обичај е да ја запали денот на прославата, точно на пладне, и свеќата никогаш да не се остави сама да гори во собата.

Домаќинот се прекрстува однапред, се моли и ја бакнува свеќата, а потоа ја пали. Со овој бакнеж, ја изразуваме нашата почит и љубов кон светецот и самиот чин на крштевање или тековниот празник.

Свеќата може да биде празнична, Велигденска, Божиќна и во црквата ја палиме за одмор на душата и за здравјето на живите, но ја палиме и за роденденот.

На денот на прославата, свеќата гори цел ден, додека не изгори до неколку сантиметри од свеќникот, не се допира и ја гасите на следниот начин:

Главата на куќата и домаќинот на гозбата прво се прекрстуваат, земаат чаша вима и земаат од неа лажичка вино и го истураат на фитилот од свеќата за полека да го изгаснат. А другиот начин е домаќинот да ја земе кората од славската торта, да ја потопи во вино и да го изгасне фитилот со неа, а потоа да ја изгасне таа кора од славската торта и да ја чува со тоа парче свеќа на специјално во вашиот дом каде што ќе стои до следната година.

Овој остаток од свеќата за прослава можете да го искористите кога свештеникот ќе дојде да ја освети водата и домот пред Велигден и кога семејството се моли. Пожелно е таа свеќа целосно да се искористи до следната прослава, но во случај да остане, тогаш правило е да ја однесеме во црква и да ја запалиме пред литургијата – рече свештеникот на Православната црква.

Нашите предци веруваа дека одредени прилики во куќата може да се протолкуваат со чадот на изгасната свеќа за славење – ако чадот се крева директно нагоре, тоа е добар знак, а ако е криво, може да се очекува болест дома или со добиток. Но, ова е само едно од многуте верувања на нашиот народ, од античко време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *