ЗОШТО ЛОШИТЕ НАПРЕДУВААТ, А ДОБРИТЕ И ПОБОЖНИ ГИ СНАЈДУВААТ СИТЕ МОЖНИ ПРОБЛЕМИ

ЗОШТО ЛОШИТЕ НАПРЕДУВААТ, А ДОБРИТЕ И ПОБОЖНИ ГИ СНАЈДУВААТ СИТЕ МОЖНИ ПРОБЛЕМИ
Светиот српски владика Николај Велимировиќ се занимава со прашањето зошто неправедните напредуваат во животот , се додека се им оди така добро, иако тие тоа не го заслужија.

Така зборуваше со сите што веруваат дека животот е подобар за лошото отколку за доброто!
“И што се случува со нив на крајот, со нив и со нивниот пород ? Дали некогаш сте се запрашале?”

Нека вашите мисли не се сопнуваат кога ќе видите дека некој се фали со сила и го заборава Дарителот на силата. Сетете се како арогантниот и фален Голијат беше убиен со прашка од момчето Давид.

Нека вашето срце не се вознемирува кога ќе видите дека некој се збогатува на неправеден начин. Ќе јаде и нема да се засити; ќе краде и нема да има доволно. Сетете се на богатите жители на Содом , како за еден час беа покриени со оган и пепел со целото свое богатство.

Вие сте христијанин и христијанинот ги набљудува настаните на долга линија, во целина, а не делумно. Христијанинот не го цени напредокот на неправедните како завршен настан, туку чека да види што ќе следи потоа. Тој знае дека неправедните не напредуваат со неговата сила или со својот ум, туку само затоа што Бог му дозволува да напредува, така што одвреме -навреме ќе се сеќава на Бога.

Бидејќи нашиот Бог е неискажливо милостив и им дозволува на неправедните што сакаат, така што тие понекогаш ќе се сетат дека тоа е од Бога и ќе се срамат од својата неправда и ќе се поправат . Покајаниците се драги на Бога: многу драги Му се оние што се каат за своите неправедни дела.

Не е Творецот како суштество, секогаш да казнува веднаш штом некој тргне на погрешен пат. Чека залутаниот да се врати на вистинскиот пат . Гледа и молчи. Чека и не доцни. Тој е прекрасен по мудрост и прекрасен по својата милост. Затоа јасновидецот Псалмист вели со задоволство кон Господа: Твоите судови се голема бездна . Кој ќе ја испита целата бездна на Божјата промисла?

Неразумните се лутат што Бог не владее со светот според нивниот разум , а разумните постојано се обидуваат да влезат во Божјиот разум. Понекогаш е тешко дури и за најразумните да разберат зошто на еден човек му се случува вака, а на друг така: зошто младите и желни за живот умираат, додека старите и желни за смрт живеат: зошто богобојазните страдаат, и безбожниот живее.

Дури и најсветите души понекогаш беа збунети од загатката на настаните. Во свештенетвото е запишан ваков случај: Почина грешен богат човек, чии гревови беа јавни за сите, а неговиот погреб беше свечен, со епископот и многу свештеници. Набргу потоа, хиена нападна пустиник во пустината и го раскина.

Монах, кој го гледаше свечениот погреб на грешниците и крвавите остатоци на праведниците, плачеше збунето и извика: „Господи, како е ова можно и зошто? Како може тој грешник да има и благ живот и блага смрт, а овој праведен горчлив живот и горчлива смрт? ” Ангелот Божји му одговори и објасни: Тој злобен богат човек имаше само едно добро дело во својот живот , а овој пустиник имаше само еден сериозен грев.

Со свечен и почесен погреб, Севишниот сакаше да му плати на злобниот богат човек едно добро дело, и дека нема што повеќе да се очекува во другиот свет; и со ужасната смрт на пустиникот, тој сакаше да го измазне овој дури и единствениот грев , за да му даде целосна награда на небото.

Затоа, размислувајте за судовите Божји и целата надеж ставете ја на вашиот Творец.

„ Не лути се на злите ; не им завидувај на оние што прават беззаконие“, пишува праведниот цар Давид, кој долго време беше измачуван од она што и тебе те мачи, се додека Господ не му откри со разум да разбира.

Тој, исто така, го кажува ова негово утешно искуство: „Бев млад и остарев, и не видов како праведните останаа или нивните деца да молат за леб “.
Мир и благослов од Господ “.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *