ДАЛИ Е ДОЗВОЛЕНО ДА СЕ РАБОТИ КОГА ПРАЗНИКОТ Е СО ЦРВЕНИ БУКВИ? Владиката Григорије конечно даде одговор на прашањето кое ги мачи СИТЕ и испрати ЈАСНА ПОРАКА

Владиката Григорије често дебатира со своите следбеници на социјалните мрежи за филозофијата на религијата и често ги отфрла погрешните сфаќања за цврсто вкоренетите верувања кај православните.

Последна во низата дилеми што ги реши е дали смеат да се вршат домашни работи на црковните празници, односно кога има црвени букви во црковниот календар.

„Често добивам прашања дали на црковните празници е дозволено да се занимаваат со домашни работи?
Во повеќето случаи, верувањето дека домашните работи не треба да се прават со црвени букви произлегува од суеверието, а не од вистинската почит кон светецот или празникот што се празнува на тој ден.

Ако тоа е навистина посредувано со почит, тогаш тоа пред се треба да се изрази со одење на литургија, молитва или, на пример, избегнување озборувања и пцовки, а не да се сведе на едноставно вклучување или не вклучување на машината за перење.

И овде – како и во случајот со погрешните верувања за кои пишував и зборував претходно – се работи за замена на тези и поместување на центарот на гравитација од суштина во форма.

Навистина верувам дека Бог не гледа кој што вклучил, исклучил или преместил. Многу повеќе го интересира како се однесуваме со другите – блиску и далеку, го интересираат нашите чувства, намера и волја“, напиша бискупот во описот на објавата што ја сподели на својот Инстаграм, а потоа дополнително ја поддржа со примери.

Само замислете дека е празник и велиме: денес не правиме ништо, туку одиме во ресторан. Потоа таму нè служат келнери, кои се исто како нас, христијани и кои трчаат и работат. а ние мислиме дека сме малку подобри од нив. Сепак, не сме, бидејќи тие се подобри од нас во тој момент затоа што ни служат“, започна тој, присетувајќи се на своето детство.

„Исто така, интересно ми е сеќавањето од детството, кога во моето село луѓето се одмораа од теренската работа, на тој празник не одеа во црква, туку играа карти и се расправаа додека играа карти.

Потоа заклучил со пример од Света Гора и манастирот каде што живеел.
„На Света Гора, колку што се сеќавам, и во манастирот каде што живеев со владиката Атанаси, после богослужбата, ако литургијата беше секако на празник и на црвено, ќе ручавме, а потоа ќе работевме.

Одевме на нашите послушанија. Затоа работата сама по себе никогаш не може да биде зла. Сепак непочитувањето на празникот и светецот што го славиме тој ден се огледа во тоа што мислиме и каде се насочени нашите мисли и постапки, а не во седење и не правење ништо“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *