Ако вака јадете ГРОЗЈЕ, правите голема грешка: д-р Воислав Перишиќ објасни која СОРТА е најздрава

Како грозјето влијае на здравјето? Еве совет од доктор!

Гастроентерологот проф. Д-р Воислав Перишиќ во Утринската програма зборуваше за благотворното дејство на грозјето врз здравјето.

Професорот Воја изјави и дека секој греши кога јаде грозје и откри која сорта е најздрава. Тој исто така советуваше да се јаде грозје пред или наместо појадок.

Јадете толку, слободно – рече покажувајќи на половина од поголемиот кластер во студиото.
После тоа не мора ни да јадете ништо друго за појадок, ќе ги добиете сите здрави материи – изјави д-р Воја.

– Понекогаш луѓето само малку ќе џвакаат, па веднаш ќе го проголтаат зрното, но за да ја скршите мембраната, џвакајте го што подолго! Под него стојат најздравите супстанци, тие мора да се ослободат и да влезат во нашиот систем – рече тој.

Грозјето и јаболката содржат и ресвератрол, моќен антиоксиданс, поради што се сметаат за најздрави есенски плодови, вели д-р Воја.

На пазарот и во продавниците ќе видиме бело, црно, црвено… Кој вид на грозје е најздрав?

– Апсолутно црното е поздраво, има повеќе антиинфламаторни хемиски соединенија. Морам да потсетам, грозјето што се јаде во декември, полека се суши, водата исчезнува од нив, па може да се јаде цела година. Сувото грозје е вкусно, главоболка! Можете да јадете и бело, но црното е многу поздраво. Изберете го оној со потемна кожа – советуваше тој.

Водителот го потсети дека има луѓе кои не ја сакаат лушпата, па лупат грозје, на што докторот се намуртил.

– Голема штета, навистина голема, така се фрлаат главните антиинфламаторни и антиканцерогени материи – изјави гастроентерологот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *