Приказната за чудото во Манастирот во Острог

Приказната за чудото во Манастирот во Острог
Како слепа девојка прогледала во манастирот Острог, во Црна Гора. Оваа приказна што под наслов „чуди во Острог“ ја објавуваат српските медиуми. Сепак приказната се случила многу одмана, пред педесет години, но денеска се прераскажува како вистинит настан

Ставува збор за жена, во времето кога се случил настано мала девојка по име Вера, која била е родена 1960 година како четврто, непланирано и непосакувано дете во семејство од Суботица. Татко својата новородената ќеркичка ја оставил на пруга посакувајќи ја нејзината смрт. Но еден добар човек по име Бранко го слушнал нејзиниот глас и ја спасил. Бранко и неговата сопруга Нада потоа ја посвоиле малата.

По два месеци, констатирале дека малечката има проблеми со видот, и ја однеле на лекар кој ги потврдил нивните сомнежи. Потоа ја носеле по болници но лекарите немале лек за нејзината болест.

По некое време одлучиле девојчето да го однесат во Mанастирот Остог, со препорака на луѓе кои доживеале чудни здравствени подобрувања. Tаму верниците се молеле за таа побрзо да оздрави.

Една ноќ Вера слушнала ангел кој ја повикал кај себе. Девојчето се разбудило од сонот, отворила очи и вриснала гледајќи светлост.

Потоа останала со родителите уште неколку денови во Манастирот, најпрво почнала да гледа како низ магла, а на крај целосно да прогледа; стои во приказната што ја раскажуваат медиумите во Србија

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *