Одвикнување од пелени: Како на детето да му помогнете?

Одвикнување од пелени: Како на детето да му помогнете?
Клучно и најважно е да се препознаат знаците кои ќе покажат дека детето е подготвено, односно доволно зрело да се одвикне од пелени

Околу двегодишна возраст, децата покажуваат знаци дека нивните тела созреваат за самостојно исполнување на физиолошките потреби. Затоа времето по вториот роденден е вистинското време да се обидете да го одвикнете вашето дете од пелени, иако не е невообичаено некои деца да бидат подготвени за одвикнување веќе на 18 месеци. Ако сте почнале прерано да го одвикнувате детето, односно гледате дека не оди или дека детето не покажува интерес, добро е да почекате неколку месеци, додека детето малку повеќе не созрее физиолошки, невролошки и емоционално. .

Проценете го вистинскиот момент
Важно е да го изберете вистинскиот момент за да започнете со одвикнување и да не започнете во погрешно време. Летото обично е најпогоден период бидејќи детето нема многу облека на себе, време е за одмор, па родителот најчесто го поминува целиот ден со детето и секоја ’ситуација’ ја решава без стрес.

Опуштената атмосфера е исклучително важна, па затоа најдобро е да започнете со одвикнување кога нема „стресна“ ситуација во семејниот живот, како одење на одмор, одење во градинка или градинка, селење куќа, доаѓање на бебе во домот.
Соблекувањето на пелената ќе биде побрзо и помалку болно за вашето дете доколку вие како родител сте позитивни и смирени, го поддржувате и охрабрувате. А кога работите ќе станат малку потешки, на детето треба да му се пристапи со уште повеќе љубов, топлина и емпатија, без да се жалите и да викате. Детето никогаш не треба да се засрами или да се натера да чувствува дека направило нешто лошо ако ги измоча панталоните или креветот. Во тие моменти детето треба да се поддржи.

Знаци кои покажуваат дека детето е подготвено да ја соблече пелената
Клучно и најважно е да ги препознаете знаците кои ќе покажат дека детето е подготвено, односно зрело за овој чекор. Еве неколку:

  • Детето има сува пелена подолго време во текот на денот (до два часа). Ова значи дека може да ја задржи урината во мочниот меур (кај бебињата, урината тече автоматски).
  • Детето ти кажа дека се мочка во пелената. Тоа е повеќе од сигурен знак за зрелоста на детето.
  • Покажува дека пелената му пречи и ја соблекува, особено кога има дебело или тенко празнење.
  • Му стана интересно и покажува интерес кога другите домашни одат во тоалет.
  • Станува по ‘независен’ во извршувањето на одредени дејства и следи едноставни упатства, како што е ‘Донеси ја топката на мама!’
  • Почесто кажува „не“.
  • Може да седи кратко.
  • Може да ги повлече шорцевите нагоре или надолу.

На крајот, од клучно значење е детето да стане свесно за потребата од нужда, и големо и мало, и да покаже интерес за учество во одвикнувањето.

И подготовката е
важна.Внимавајте детето да има нормална мека столица, бидејќи тврдата столица може да биде причина за нејзино задржување, што и не е толку редок случај.

Добро е да го „запознаете“ детето со тутика пред да започнете со одвикнување; кажете му зошто служи тутиката, дека отсега ќе ја користи и тој… Во процесот на подготовка детето може кратко да седи облечено на тутика, се разбира, ако сака. Имено, некои деца не го сакаат тоа. Има деца кои целосно одбиваат да го користат нокширот и бараат од почеток да ги стават во тоалет.

Кажете му на детето дека отсега наместо пелени ќе носи гаќички. Заинтересирајте го детето со тоа што ќе му покажете гаќички кои се во различни бои или на нив е нацртан некој интересен лик…

Оставете го детето да го води процесот, а не родителот
Кога ќе започне одвикнувањето, детето треба да ја соблече пелената во текот на денот и да облече едноставна облека. Обично се препорачува да ја оставите пелената преку ноќ, а под чаршафот дефинитивно да ставите водоотпорна подлога.

Прашајте го вашето дете во текот на денот, особено половина час или еден час по оброкот, дали треба да моча и дали сака да седне. Ако се согласи, но не може да моча, не треба да седи предолго, за да седењето не се доживува како некаква казна. Некои деца воопшто не сакаат да седат на каучот ако не мораат.

Најважно е иницијативата и контролата на целиот процес да му се препушти на детето. Не е добро родителот да го прави ова за детето Пофалба и – не се обидувајте да ги криете емоциите од детето
Важно е да знаете дека кај некои деца одвикнувањето оди многу брзо, кај други трае многу подолго.

Кога работите стануваат тешки и целиот процес трае подолго од очекуваното, децата не треба да го чувствуваат стресот и гневот на родителите бидејќи негативните чувства може да доведат до тоа детето да избегнува да оди во тоалет. Иако родителот мисли дека не покажува емоции, треба да знае дека децата имаат исклучителни „антени“ со кои ги собираат овие емоции.

Почесто фалете го детето на почетокот, а како што одвикнувањето станува успешна рутина, намалете ги пофалбите.

А штом ќе се извади пелената, важно е да се знае дека е сосема нормално детето да бега понекогаш дење, но и ноќе. Таквата ситуација може да трае уште неколку години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *