Како крвната група влијае на нашето здравје: Интересни факти

Како крвната група влијае на нашето здравје: Интересни факти

Крвта на сите луѓе е поделена на 4 групи. Овој факт игра прилично голема улога во нашиот живот: со крвта се утврдува дали некој може да биде донатор и која група ќе му треба за време на операцијата. Но, се покажа дека нашата крв, исто така, ги одредува и другите особености – на пример, дали можеме да успееме во одреден спорт и дали ќе сме под стрес на работа.

И во Јапонија, крвната група е толку важна што ја проверуваат компатибилноста со романтичните партнери и одлучуваат дали вреди да се вработи лице на одредена позиција.

1. Луѓето со различни крвни групи имаат различни нутритивни потреби.
Познато е дека крвната група влијае на способноста на телото да вари и апсорбира храна. Кај носители од различни групи, процесот на варење може да се разликува малку:
1 крвна група: тешкотии при варењето на штетни протеини, кои се наоѓаат во житарки, мешунки, јајца, млеко и морски плодови.

2-ра и 4-та група: телото има помалку ензими кои ги разградуваат масни киселини од другите видови. Носителите на овие групи може да се чувствува полошо откако ќе јадат мрсна храна.

Група 3: нејзините сопственици имаат силни имунолошки и дигестивни системи, па затоа е помалку веројатно дека ќе имаат алергии и нетолеранција за одредени производи.

2. Сопствениците на првата и втората крвна група се справуваат полошо со стрес
Кортизон е хормон генериран од надбубрежните жлезди. Се ослободува во крвотокот кога се соочуваме со надворешни закани или влегуваме во стресни ситуации.

Меѓутоа, во животот ретко се справуваме со вистински опасности. Но, честопати чувствуваме стрес: на работа, дома и во сообраќај. Но, телото реагира на закани и стрес на ист начин, исфрлајќи го кортизонот. Сопствениците на првата и втората група ослободуваат повеќе кортизон па затоа честопати се помалку стрпливи и воздржани од луѓето со други крвни групи.

3. Преку крвна група може да се најде предиспозиција за болести
Група 1: ризик од развој на рак на кожата
Група 2: ризик од развој на чирови и рак на стомакот
Група 3: ризик за развој на рак на панкреас, на хранопроводникот и жолчни канали
Група 4: ризик за рак на панкреасот
Покрај тоа, луѓето од 2-та и 3-тата крвна група имаат поголем ризик за развој на кардиоваскуларни болести: тие почесто се дијагностицирани со миокарден инфаркт, мозочен удар и тромбоза.

4. Луѓето со втора крвна група потешко да ја губат телесната тежинаТелото на лицата со 2-та крвна група се справува полошо со варењето на масна храна, тие често имаат горушица и синдром на нервозно дебело црево. Покрај тоа, се верува дека поради нивната поголема подложност кон стрес, сопствениците на оваа група се особено склони кон прејадување.

5. Крвната група влијае на физичките способности

Спортот е добар за сите. Но, излегува дека нашите способности за различни видови спорт зависат од крвната група:

Прва група: Има многу професионални спортисти кои се носители на оваа група. Погодни спортови се атлетика и борење.

Втора група: Оваа група е почеста кај спортистите ангажирани во технички комплексни спортови. Ако имате втора група, ќе ви одговараат гимнастика, мечување, хокеј итн.

Трета група: Спортистите со оваа крвна група, по правило, покажуваат брз напредок во обуката. Тие се погодни за спортови кои бараат брзина и висока координација на движењата: бокс, џудо, карате и други боречки вештини.

Четврта група: овие луѓе се сметаат за најсилни, така што тие ги сакаат да поминат и неколку часови во салата за вежбање и често избираат спортови поврзани со кревање тегови.

6. Крвната група може да влијае на темпераментот на една личност

Во Јапонија, според крвна група на едно лице се утврдува темперамент, карактер, компатибилност со другите, па дури и перформансите. Тоа е затоа што, според некои научници, крвната група влијае на нашата личност:

  • Група 1 (О) – мирни, но тврдоглави луѓе
  • Група 2 (А) – луѓе со чувствителен нервен систем
  • Група 3 (Б) – оптимистични, избалансирани луѓе
  • Група 4 (АБ) – луѓе склони кон импулсивни дејства
  • Не ја сфаќајте оваа класификација премногу сериозно. Всушност, не постојат конкретни докази дека специфичните карактеристики зависат само од крвната група.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *