Со овој производ можете да ја исчистите цела куќа, а веројатно веќе го имате во кујната

Со овој производ можете да ја исчистите цела куќа, а веројатно веќе го имате во кујната
Во куќата има многу области кои може ефикасно и брзо да ги исчисти.

Веројатно веќе сте слушнале дека алкохолниот оцет е еден од најдобрите производи за чистење на домот и навистина има многу места во домот што може ефикасно и брзо да ги исчисти. Погоден е за редовно чистење, каде што брзото прскање со разреден раствор од оцет ќе помогне да се спречи таложење на дамки, нечистотија и саѓи, како и за оние длабоки чистења еднаш месечно, кога сакате да се ослободите од наслагите од мувла и бигор. , пишува Вечерњи лист .

Идеален за длабинско чистење
Алкохолниот оцет на тој начин може многу добро да ја исчисти микробрановата печка. Во сад за микробранова печка, додадете половина чаша оцет и една чаша вода. Потоа ставете го садот во микробранова печка на највисока температура пет минути, а потоа оставете го внатре додека не се излади. После тоа, можете едноставно да ја избришете внатрешноста и сите непријатни мириси треба да исчезнат.

Алкохолниот оцет е идеален и за длабинско чистење на фрижидерот. Едноставно испрскајте ги полиците и внатрешноста и избришете ги со крпа од микрофибер. На овој начин ќе го дезинфицирате просторот, ќе ја растворите нечистотијата и ќе ги отстраните непријатните мириси, а вашиот фрижидер ќе биде темелно исчистен без да ѝ наштети на храната од силни хемикалии.

Можете и ефикасно да го исчистите чајникот, бидејќи оцетот, поради неговата висока киселост, може да го разгради калциум карбонатот што формира бигор. Алкохолниот оцет делува и како природно средство за дезинфекција на некои бактерии во домаќинството. Наједноставниот начин да се отстрани бигорот е да се користи раствор од оцет измешан со вода.
Сварете ја оваа смеса во котел и оставете ја да отстои малку да се распадне и да се отстранат бигорот. Се препорачува да го правите ова еднаш месечно за да спречите натамошно натрупување.

Доволна е крпа
Прозорците и стаклените површини многу брзо се валкаат, а производите за нивно чистење се скапи. Но, затоа можете да направите природен раствор од оцет и вода во сооднос 1:1. Темелно испрскајте ги прозорците со растворот и избришете ги, а доколку се многу валкани, повторете ја постапката уште еднаш.

Теписите исто така се валкаат многу често и многу брзо, а доколку нешто се истури врз нив потребно е брзо да се реагира за да нема дамки кои тешко се сокриваат. За чистење на тепихот се препорачува да го испрскате со алкохолен оцет и да го оставите пет минути за да почне да се раствора, а потоа избришете ја дамката со бела крпа или хартиена крпа.

Повторете ја постапката доколку е потребно, а потоа исплакнете со влажна крпа и малку течност за миење садови.
Добро е за отстранување на непријатниот мирис
Ако се прашувате како да ги исчистите остатоците од белата инјекциска смеса и плочките во бањата или кујната, оцетот ќе ви помогне и таму. Можете да прскате со алкохолен оцет и да истриете со крпа, или можете да измешате оцет со сода бикарбона за да создадете паста што ќе ги отстрани поцврстите наслаги на нечистотија.

Она што треба редовно да се чисти е и шпоретот, бидејќи дамките од храна многу полесно се отстрануваат кога се свежи, па по секоја употреба ринглата прскајте ја со раствор од оцет и вода и потоа избришете ја со крпа. Алкохолниот оцет е совршен и за отстранување на непријатните мириси од мијалникот, како и за отстранување на дамките од паста за заби во мијалникот.

Потребно е само да го измешате со сода бикарбона и да исчистите за да го направите вашиот мијалник и леген да изгледаат како нови. Истурање на мала количина чист алкохолен оцет во одводот, исто така, може да помогне да се раствори акумулацијата на бигор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *