Зошто патувањата се добри за здравјето

Зошто патувањата се добри за здравјето
Претпочитаме да трошиме пари на патувања затоа што тие нè прават посреќни и го намалуваат нивото на стрес.

Температурите од 30 и повеќе степени едноставно ве покануваат да се одморите и да се разладите во морето, езерото или барот во базенот. И тоа не е луксуз, туку здравствена грижа. Според научните истражувања, не станува збор само за забава и задоволство, туку одморот и патувањата го намалуваат ризикот од срцеви заболувања за 32%. Физичките вежби го намалуваат крвниот притисок и со тоа го подобруваат кардиоваскуларното здравје. Истото важи и за мозокот. Истражувањата сугерираат дека социјалните и забавните искуства имаат корисен ефект врз здравјето на нашиот нервен систем. Тогаш нашиот мозок се релаксира и подобро ги решава проблемите. Всушност, како да мислите за одмор стануваат појасни и стануваме покреативни. Запознавање нови луѓе и прилагодување кон нови ситуации отвора некои нови погледи и луѓето стануваат посвесни и културни.
Соединетите држави се единствената земја во светот каде нема платен годишен одмор, а Австријците можат да се пофалат со законски минимум 22 работни дена платено отсуство. Плус 13 дена платен одмор секоја година. Научниците докажаа дека само еден ден или два по патувањето, 89% од луѓето доживуваат значителен пад на нивото на стрес. Лекарите дури препишуваат патувања за депресивни луѓе затоа што тоа е едно од подобрите природни лекови.

Стресот е придружен со несоница, што е многу токсично за нашето ментално здравје. За време на патувањето, луѓето обично ги немаат овие проблеми затоа што во текот на денот физички се заморуваат од разни активности, без разлика дали се работи за пешачење или пливање, така што лесно заспиваат ноќе, а често и дремнуваат преку ден. Се разбира, парите се неопходни за патувања, но тоа се парите што ги трошиме со најголемо задоволство. Едно истражување покажа дека парите што ги трошиме на патувања нè прават посреќни од парите потрошени за некои материјални добра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *