Дали некогаш сте се запрашале колку мравки живеат на земјата? Еве го одговорот

Дали некогаш сте се запрашале колку мравки живеат на земјата? Еве го одговорот

Малите инсекти не само што воодушевуваат со нивната огромна сила, туку и мравките се сеприсутни. Тим на истражувачи сега процени колку од нив има на земјата. Бројката е значително поголема од претходно претпоставената.

Според проценките на меѓународен тим истражувачи, ширум светот има околу 20 трилиони мравки на дрвја и почва. Во чисто математички термини, би имало околу 2,5 милиони од овие мали животни за едно лице. Земени заедно, сите шестножни инсекти тежат повеќе од сите диви птици и диви цицачи во светот заедно, пишува тимот во студијата. Бидејќи истражувачите немаат никакви бројки за одредени региони и живеалишта, тие претпоставуваат дека бројот на мравки може да биде уште поголем.

Пресметките на истражувачкиот тим се засновани на евалуација на повеќе од 450 студии. Тие вклучуваат пописи од околу 1.300 различни локации на сите континенти во светот и ги опфаќаат најважните живеалишта во кои се појавуваат мравки кои живеат на површината. Истражувачите ги презентираат своите наоди во Зборникот на Националната академија на науките на САД („ПНАС“).

Одредени мравки можат неизмерно да го зголемат својот животен век со тоа што ќе станат некаква кралица.
Нова работа, подолг живот – Социјалниот напредок влијае на возраста на мравките

Над 15.000 различни видови
Како што објаснуваат научниците во нивната студија, претходните пресметки претпоставуваа значително помала популација на мравки. Во 1994 година, двајца американски биолози го процениле бројот на мравки кои живеат на земјата помеѓу еден и 10 квадрилиони. Тоа е затоа што двајцата истражувачи само ја измериле густината на мравките во областите на јужна Англија, а потоа ја екстраполираат на целиот свет.
Проверка на климатизацијата

Според резултатите од новата студија, речиси две третини (61 отсто) од надземните мравки се наоѓаат во тропските влажни шуми и тропските савани. Вкупно има повеќе од 15.000 различни видови и подвидови – веројатно уште повеќе кои сè уште не се откриени. Мравките дадоа важен придонес во одржувањето на екосистемите – на пример со растурање на растителни семиња.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *