АКО ВИ ДОЈДЕ СВЕТА ПЕТКА НА СОН, ЕВЕ ШТО ЗНАЧИ ТОА: Доаѓа само од две причини!

Православните верници го слават Света Петка, а еве кои обичаи и ритуали се поврзани со овој празник.

Се смета дека Света Петка е празник на жените, па на оваа светица се обраќаат жени од сите вери и нации.

Света Петка многумина го сметаат за заштитник, а се верува дека особено ги штити и помага жените, децата и постарите лица. Верниците и се молат, особено жените, да им помогне во животните неволји.

Покрај храмовите посветени на Света Петка, таму често има извори и се верува дека водата од овие извори е лековита и промовира исцелување.

Според народното верување, Света Петка на верниците често им се појавува во сон од две причини: да обезбеди утеха и да донесе добри вести или како еден вид предупредување за правење грешки.

Според стариот обичај, овој светител на празникот се почитува со молитва, се пали темјан и се избегнуваат тешките домашни работи.

Света петка не е само христијански празник, туку и празникот на крштевката на многу православни верници кои веруваат дека овој светец е заштитник на нивниот дом.

Света Петка е родена во градот Епиват, Калитракија во Мала Азија кон крајот на 10 век, потекнувала од богато и благочестиво семејство, а според некои извори има српско потекло. Се замонашила по смртта на нејзините родители во црквата Света Софија во Цариград, а потоа поминала години во пустина во пост, молитва и осаменост.

според преданието ѝ се јавил ангел на сон и ја испратил во татковината да ја шири Христовата вера.
Нејзините мошти биле многупати пренесувани, а на барање на принцезата Милица се упокоиле во Белград. Денеска во капелата Света Петка е само нејзиниот мал прст.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *