Зошто се распаѓа ЗИМНИЦА? Речиси сите домаќинки ги прават овие ТРИ грешки!

Зошто се распаѓа ЗИМНИЦА? Речиси сите домаќинки ги прават овие ТРИ грешки!
Поради ова, храната побрзо тоне и се расипува
Повеќето жени веќе почнуваат да ја подготвуваат својата зимска облека по добро познат рецепт, но често се случува таа да се расипе. Ова се најчестите грешки поради кои тоа се случува.
1. Неправилно стерилизирани тегли
Доколку теглите се слабо или недоволно стерилизирани, во нив може да останат бактерии и разни штетни микроорганизми, што ќе доведе до ферментација на овошјето и зеленчукот. За да се избегне ризикот од оваа појава, важно е стерилизацијата да се изврши правилно. Добро измиените тегли и капаци наредете ги во плех и ставете ги во рерна загреана на 180 степени околу 15-20 минути. Внимавајте добро да ја затворите зимската кутија, односно добро прицврстете го капакот за да не навлезе воздух во нив.
2. Употреба на презрее овошје и зеленчук

Презреаното овошје и зеленчук многу побрзо се распаѓаат и се расипуваат, дури и кога користите конзерванси. Иако повеќето луѓе мислат дека поради позрелите плодови, зимското овошје ќе биде послатко и повкусно, ова е голема грешка. Изберете цврсти култури кои не се оштетени на површината или имаат дамки што укажуваат на тоа дека се пред распаѓање.

3. Лошо место за складирање

За да може зминицата да трае долго, мора да се чува на место каде што нема провев, влага, топлина, а не директно изложена на сончева светлина. Сето тоа се фактори кои влијаат на забрзаната ферментација на овошјето и зеленчукот во теглата и нивното побрзо расипување.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *