Го славиме празникот на родителите на Свети Јован Крстител! Денеска се Светиот пророк Захарија и праведната Елисавета!

Го славиме празникот на родителите на Свети Јован Крстител! Денеска се Светиот пророк Захарија и праведната Елисавета!
На денешен ден, 18 септември, Православната црква и нејзините верници го слават празникот на родителите на Свети Јован Крстител – Свети пророк Захарија и неговата сопруга, праведната Елизабета.

Таткото на свети Јован Претеча бил свештеник од племето Арон. Во времето на царот Ирод, убиецот на деца, Захарија служел еден ден во храмот во Ерусалим, кога пред олтарот му се јавил Божјиот ангел. Захарија се исплаши, а ангелот му рече: Не плаши се, Захариј.

И ангелот му објави на Захарија дека неговата жена Елисавета ќе роди син, според нивните молитви. И двајцата беа стари, и Захарија и Јелисавета. Кога Захарија се посомневал во зборовите на небесниот гласник, ангелот му рекол: Јас сум Гаврил кој стои пред Бога.
А Захарија остана без зборови од тој час и не зборуваше додека не му се роди синот и додека не напиша на плочата: Се вика Јован. Тогаш му се отвори устата и Го прослави Бога. Подоцна, кога се роди Господ Исус и кога Ирод почна да ги убива децата од Витлеем, Ирод испрати луѓе да го најдат синот на Захарија и да го убијат, бидејќи Ирод слушнал за сè што се случило со Захарија и како се родил Јован.

Гледајќи ги војниците, Јелисавета го зеде Јован во раце и побегна со него од куќата, низ карпести и пусти места. И кога ги виделе војниците како ја бркаат, таа извикала кон планината: О Боже, прими ја мајката со детето! А карпата се отвори и ги сокри мајката и детето внатре.

Ирод, разгневен што Јован нема да биде обезглавен, нареди да му ја отсечат главата на Захарија пред олтарот. Крвта на Захарија се разлеа преку мермерот и се стврдна како камен и остана како сведоштво за злосторствата на Ирод. И таму каде што Елисавета се скри со Јован, се отвори пештера, и течеше вода и израсна родна палма со силата Божја.

Четириесет дена по смртта на Захарија се упокои и блажената Јелисавета. А младенецот Јован остана во пустината, нахранет од ангел и чуван од Божјата Промисла до денот кога требаше да се појави кај Јордан.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *