Што се случува со ОРГАНИЗМОТ ако пиете МЛЕКО секој ден? Еве како оваа храна влијае на вас, после ова ќе размислите двапати

Што се случува со ОРГАНИЗМОТ ако пиете МЛЕКО секој ден? Еве како оваа храна влијае на вас, после ова ќе размислите двапати

Сигурно многу пати сте прочитале дека возрасните не треба да пијат млеко
Што се случува со ОРГАНИЗМОТ ако пиете МЛЕКО секој ден? Еве како оваа ОЗГОЛЕНА храна влијае на вас, после ова ќе размислите двапати

Лекарите и нутриционистите често зборуваат за тоа дека млекото е храна која придонесува за развојот на младите и дека тоа не е неопходно за возрасните. Дали е тоа навистина точно?
Една нова студија открива дека една чаша млеко дневно го намалува ризикот од дијабетес за десет проценти. Експертите откриле дека умереното консумирање на млечни производи помага да се заштитите од оваа состојба.

Една теорија е дека содржи клучни хранливи материи кои ја зголемуваат способноста на телото да го обработува шеќерот. Но, истражувачите откриле дека редовното консумирање црвено месо го зголемува ризикот од развој на дијабетес тип 2. Болеста се јавува кога телото ја губи способноста да го метаболизира шеќерот, најмногу како резултат на зголемување на телесната тежина и лошиот начин на живот.

И покрај ова, конјумацијата на рибино сирење и јајца нема ефект. Водечкиот истражувач д-р Аналиса Гиосу од Универзитетот во Неапол Федерико II објасни: „Млечните производи се богати со хранливи материи, витамини и други биоактивни соединенија кои можат да имаат корисен ефект врз метаболизмот на гликозата – обработката на шеќерот во телото“. „На пример, познато е дека протеините од сурутка во млекото го модулираат зголемувањето на нивото на шеќер во крвта после оброк. „Исто така, познато е дека пробиотиците имаат корисни ефекти врз метаболизмот на гликозата, што може да објасни зошто откривме дека редовното консумирање јогурт е поврзано со намален ризик од дијабетес тип 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *