ДЕНЕС Е ГОЛЕМ ПРАЗНИК: наутро МОРА да испиете чаша вино, традицијата вели дека СЕ СЛУЧИЛЕ ЧУДA

ДЕНЕС Е ГОЛЕМ ПРАЗНИК: наутро МОРА да испиете чаша вино, традицијата вели дека СЕ СЛУЧИЛЕ ЧУДA

Православната црква и нејзините верници денеска го слават празникот на старозаветниот пророк Мојсеј, водачот и законодавецот на нацијата Израел.

Мојсеј е роден во Египет околу 1300 година п.н.е. Се упокои на границата на ветената земја во 120-та година од својот земен живот.
– Со Божјото писмо течната вода се претвора во пареа, а пареата во мраз и снег. Со истото писмо, водата во лозата се претвора во вино. Тогаш, какво е чудото за воплотеното Божјо Слово, за Христос нашиот Господ, кој водата ја претвори во вино во Кана? За нас луѓето, помрачените од гревот, тоа е големо чудо; за нашата природа, ослабена од гревот, тоа е чудо недостижно. Но, правејќи чуда, зарем тоа не е вообичаено занимање на Создателот?

Болеста е како вода, здравјето како вино; нечистотијата од злите духови е како вода, чистотата е како виното; смртта е како вода, животот е како вино; незнаењето е како вода, вистината како вино. Оттука, секогаш кога Господ ги правеше болните здрави, нечистите чисти, мртвите живи, заблудените просветлени.

Традицијата вели дека наутро треба да одите во црква и да се молите за здравјето на вашите најблиски, а кога ќе се вратите дома треба да пиете малку вино за да останете здрави во текот на целата година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *