Дали вашето дете постојано го цица палецот? Ако не го одвикнете на време, може да биде ОПАСНО

Дали вашето дете постојано го цица палецот? Ако не го одвикнете на време, може да биде ОПАСНО
Цицањето палец е слатко само за еден период од животот на детето

Навиката за цицање палец кај бебињата се формира уште во стомакот, што многу мајки го потврдија при ултразвучните прегледи, при што може да се види како бебето го држи палецот во уста. А кога ќе се роди најчесто продолжува со таа навика бидејќи ја смирува и и угодува. Покрај тоа, детето посегнува по прстот кога е исплашено, уморно, досадно или опуштено пред да заспие. Цицањето прст исто така му помага лесно да заспие откако ќе се разбуди ноќе.
Дали цицањето палец е опасно?

Многу родители се загрижени дали нивното дете ја има оваа навика бидејќи мислат дека тоа ќе има лоши последици врз нивните заби. Сепак, не сите методи на цицање палец се штетни. Децата кои ретко ги цицаат палците, само пред спиење или кога се вознемирени, не се изложени на голем ризик од крварење на забите и подоцна треба да носат протези.
Набљудувајте го вашето дете за енергично и често цицање палец. Доколку забележите некакви промени, дека забите растат криво, дека се формираат рани на усните или дека непцата се многу црвени, би било препорачливо да посетите детски стоматолог.
Дали оваа навика може да исчезне сама по себе?

Повеќето деца ја прекинуваат оваа навика на возраст од две до три години, а под притисок на нивните другари од градинка и предучилишна возраст, таа обично исчезнува на таа возраст.
Она што никогаш не треба да го правите е да го казнувате вашето дете, да го критикувате пред другите за да се обидете да го посрамите за да реши да престане со навиката бидејќи тоа го прави несвесно. На овој начин можете да постигнете само спротивен ефект, а детето ќе почне уште повеќе да го цица палецот.
Некои родители ставаат фластер на градите на своето дете или пробуваат различни начини да го натераат детето да престане со оваа навика.
Што е најважно за да се реши овој проблем?

Најважно за откажување од се е трпението. Ако малиот е доволно возрасен за да можете да имате убав разговор со него, тогаш дефинитивно објаснете му зошто целото цицање палец може да биде штетно, како сè може лошо да влијае на неговите заби, неговата насмевка и дека ако тоа се случи, ќе мора да носи протези некое време и слично.
Еден начин кој може да даде добри резултати е да го споредите детето со неговиот омилен лик од цртан филм и да разговарате со него за тоа како нема таква навика. Не треба да го спречувате детето да го цица палецот кога е болно, уморно или исплашено поради некоја причина и потоа да се обидувате да му објасните зошто не треба да го прави тоа, бидејќи тоа може да биде само контрапродуктивно. Ваквите расправии и објаснувања оставете ги за моменти кога сте посмирени, не поспани или гладни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *