Утрински навики на луѓето за добар живот

Утрински навики на луѓето за добар живот.
Дали знаевте дека во некои делови од светот луѓето живеат подолго? Овие области се нарекуваат сини зони. Ова име прв го употребил авторот Ден Буетнер, кој во своето истражување таквите области на картата ги означил со сини кругови.

Жителите на сините зони често живеат до деведесет, па дури и сто години. Покрај долгиот животен век, се карактеризираат и со добра физичка форма, како и ментално здравје. Некои од овие области се островот Икарија во Грција, Калифорнија во САД, Окинава во Јапонија, полуостровот Никоја во Костарика и Сардинија во Италија.

По долгогодишно истражување на овие области, Буетнер заклучил дека сите жители имаат две заеднички работи: добри здравствени навики и социјална вклученост. Процесот на стареење не може да се запре, но ова се начини на кои можете да придонесете за подолг живот.

Пијте кафе или чај

Луѓето во сините зони пијат до три шолји кафе наутро. Како одминува денот, тие се префрлаат на чај, а по 5 часот попладне на вино. Освен што помагаат во одржување на тежината, кафето и чајот го снабдуваат телото со хранливи материи кои го забавуваат стареењето и помагаат во намалување на ризикот од хронични болести. Пиењето на овие пијалоци се прави во друштво, што изгледа катарзично и релаксирачко.
Појадокот е задолжителен
Во текот на ноќта не јадеме и не пиеме, па наутро сме гладни и жедни, дури и ако тоа не го чувствуваме. На нашето тело му е потребна вода за да ги започне своите процеси, така што чаша вода треба да биде првото нешто што ќе го внесете веднаш штом ќе се разбудите. Јадеме „гориво“ за да го започнеме денот и утринскиот оброк треба да биде обилен и разновиден.

Воспоставете утринска рутина за да избегнете стрес
Луѓето во сините зони спијат кога спијат и се будат без будилник. Така, тие го избегнуваат стресот, кој се смета за тивок убиец и прави значителна штета на нашето тело. Воспоставувањето утринска рутина ни помага да бидеме поуспешни и поефикасни, а многу успешни луѓе тврдат дека се будат пред пет часот наутро и не се чувствуваат под стрес. Некои истражувања исто така покажаа дека луѓето наутро живеат подолго од оние кои имаат навика да останат будни до доцна и да спијат до утрото.

Спијте доволно
Ноќните птици обично не си дозволуваат доволно сон, имајќи предвид дека на возрасен човек му требаат најмалку 6, а идеално 8 часа дневно. Исклучете ги екраните пред спиење, оставете природната утринска светлина да ве разбуди и избегнувајте прекумерна физичка активност пред спиење.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *