ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ МАЧЕНИК АНТИМА Направете го ова за здравје и среќа

ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ МАЧЕНИК АНТИМА Направете го ова за здравје и среќа
Роден во Никомидија и израснат како вистински христијанин од детството.
Македонската православна црква и нејзините верници денеска го одбележуваат споменот на Светиот маченик Антим.

Роден во Никомидија и израснат како вистински христијанин од детството.
„Неговото тело беше поморено, неговиот дух се смири, зависта беше искорена, гневот скротен, мрзеливоста прогонети; … имавте љубов за сите, мир со сите; разумност меѓу сите, ревност за славата Божја, јавно за сите“.
Не е ни чудо што човек со такви доблести би бил поставен за епископ.

Свети Антим бил епископ во Никомидија во времето на гневното прогонство на христијаните под злите цареви Диоклецијан и Максимијан. Особено во Никомидија христијанската крв се пролевала во потоци.

Една година, на Рождеството Христово, во еден храм биле запалени 20.000 маченици (види 28 декември), тоа се случило за време на Антимската архиепископија. Но, гонењето не заврши тука, туку продолжи, па многу христијани беа фрлени во затвор и држени таму на мачење и смрт.

Антим отиде во едно село, Оман, не за да избега од смртта, туку оттаму да го охрабри своето стадо во маченичкиот подвиг, за никој да не падне од страв. Едно од неговите писма до христијаните во затворот било заробено и предадено на царот Максимијан.

Царот испрати 20 војници да го најдат и да го доведат Антим. Седнат и проѕирен старец излегол да ги пречека војниците, ги одвел во куќата и ги забавувал, па дури потоа рекол дека тој е Антим, кого го барале. Војниците, зачудени од добрината на Антим, му предложиле да се сокрие, а тие ќе му кажат на царот дека не можат да го најдат.

Но Антим му одговорил дека не смее да дозволи со лага да се прекрши Божјата заповед и да му го спаси животот, туку да оди со војниците. Попатно сите војници поверуваа во Христа и беа крстени од Антим. Изведен пред царот Антим, долго и налутено го мачеле, а најпосле бил исечен со секира.
Се упокоил во Бога почетокот на IV век.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *