Фрлете ја оваа ХРАНА веднаш штом ќе истече: Еден ДЕН прави огромна разлика, не си играјте со вашето ЗДРАВЈЕ

Фрлете ја оваа ХРАНА веднаш штом ќе истече: Еден ДЕН прави огромна разлика, не си играјте со вашето ЗДРАВЈЕ
Постојат намирници кои можете да ги консумирате сосема безбедно и по истекот на рокот

Од друга страна, постојат намирници кои не треба да ги консумирате по истекот на рокот.
Сепак, постојат одредени намирници кои бараат строго почитување на рокот на употреба, како што се месото и одредени млечни производи.

Овие намирници најдобро се фрлаат веднаш по нивниот рок на траење:
Меки сирења Времетраење :

Една до две недели, во зависност од видот на мекото сирење, сепак, тие треба да се фрлат при првиот знак на расипување. Потврдите сирења како чедар или гауда имаат подолг рок на траење во фрижидер бидејќи бактериите и мувлата потешко продираат во нив. Меѓутоа, откако ќе се отворат, тврдите и преработени сирења траат околу три до четири недели, велат експертите, а можете да отсечете дел од калапот и да го користите остатокот од сирењето.
Помеките сирења како рикота, крем сирењето или козјото сирење се поподложни на бактерии и треба да се фрлаат на првиот знак на расипување или по истекот на рокот, кое и да е прво. Општо правило е дека колку е помеко сирењето, толку е пократок рокот на траење, така што за крем сирењето рокот на траење е најмногу две недели, а за рикота една недела, велат експертите на Американската академија за исхрана и диететика.
Храна во тегли

Времетраење: Месец или година, во зависност од храната, сепак треба да се фрлат доколку има промена на бојата или необичен мирис. Намазите и сосовите можеби изгледаат како да траат вечно, но само затоа што се во стаклена тегла во ладен фрижидер не значи дека се имуни на бактерии. Кога ќе го отворите капакот, безбедноста на храната е загрозена и храната треба да се користи навреме, дополнително, кога правите сендвичи, на пример, натопете нож во садот и избришете го на сендвичот, па вратете го во садот. – На овој начин дел од бактериите се враќаат во резервоарот, предупредуваат експертите.

Сенфот може да издржи до една година во фрижидер, но исфрлете ја салсата по еден месец, мајонезот по два, сосот за скара по четири месеци и кечапот по шест. Но, ако забележите вода како лебди одозгора, промена на бојата или чуден мирис, најдобро е да ја фрлите храната без разлика колку долго е во фрижидер.
Храна во тегли

Времетраење: Месец или година, во зависност од храната, сепак треба да се фрлат доколку има промена на бојата или необичен мирис. Намазите и сосовите можеби изгледаат како да траат вечно, но само затоа што се во стаклена тегла во ладен фрижидер не значи дека се имуни на бактерии. Кога ќе го отворите капакот, безбедноста на храната е загрозена и храната треба да се користи навреме, дополнително, кога правите сендвичи, на пример, натопете нож во садот и избришете го на сендвичот, па вратете го во садот. – На овој начин дел од бактериите се враќаат во резервоарот, предупредуваат експертите.

Сенфот може да издржи до една година во фрижидер, но исфрлете ја салсата по еден месец, мајонезот по два, сосот за скара по четири месеци и кечапот по шест. Но, ако забележите вода како лебди одозгора, промена на бојата или чуден мирис, најдобро е да ја фрлите храната без разлика колку долго е во фрижидер.

Салата од компири

Времетраење: три до пет дена. Слично на намазот во тегла, салатите од компири, туна или јајца се поподложни на раст на бактерии бидејќи се поизложени. И кога вашата салата е контаминирана, постои поголем ризик од труење со храна. По три до пет дена исфрлете ги сувомесните производи или домашните салати, советуваат експертите.

Ладно цеден сок

Рок на траење: Пет дена по отворањето, но може да трае до 30 дена ако се обработува под висок притисок. Зелените сокови можат да ги заменат оброците, но суровите верзии не треба да имаат постојан дом во фрижидерот. Суровите, необработени сокови се неверојатно популарни меѓу поединци кои се свесни за здравјето бидејќи се богати со хранливи материи, но важно е да ги консумирате многу брзо откако ќе ги направите или купите. За разлика од типичните преработени сокови, кои се пастеризирани за да ги убијат штетните бактерии и да го продолжат рокот на траење, овие сурови сокови не се пастеризирани, што ги прави многу повеќе склони кон бактериска контаминација.
Некои ладно цедени сокови се третираат со обработка под висок притисок, понекогаш наречена ладна пастеризација. Ова може да го продолжи рокот на траење на свежиот сок до околу 30 дена, а тие обично се во ред ако се стават правилно во фрижидер пет дена по отворањето. Не заборавајте да ја проверите етикетата на производот за датумот на употреба и упатствата за ракување.

Свежо месо

Времетраење: Водете се според датумот на истекување. Со свежото месо, обично имате рок на траење, кој на продавницата и кажува на последниот ден кога може да го чува производот на продажба и ви кажува до кога треба да го јадете или да го замрзнете. – Датумот на истекување и кажува на продавницата колку долго може да има на полицата. Може дури и да ја намалат цената на храната за да се ослободат од неа кога ќе се приближи или ќе дојде крајниот рок, вели диететичарката Џесика Крандал. Многу свежо сурово месо исто така се контаминирани со салмонела, E. coli или други бактерии. Имајќи го ова на ум, многу е важно месото да се готви на правилни температури за подобра заштита од бактерии.

Мелено месо

Времетраење: Два дена по купувањето, доколку не е замрзнато. Експертите предупредуваат дека меленото месо треба да се јаде или замрзне во рок од два дена по купувањето, без разлика дали е говедско, свинско, мисиркино, јагнешко или некој друг вид.
Бидејќи е мелено, бактериите кои првично биле присутни на површината може да се измешаат со месото, зголемувајќи го ризикот од труење со храна или други болести.

Риба

Времетраење: Еден до два дена по купувањето. Рибата не е помалку подложна на бактерии од месото и треба да се консумира во рок од еден или два дена по купувањето. Во спротивно, ставете го во замрзнувач, каде што може да остане три месеци или подолго.

Лиснат зеленчук

Времетраење: Зависи од рокот на траење, па најдобро е да го изедете што поскоро, дури и спакуваното претходно испрано. Лиснатите зеленило сè уште имаат потенцијал да носат бактерии како E. coli, затоа за ваша безбедност, јадете ги брзо и не ги консумирајте по датумот на торбата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *