Тоа е поважно отколку што мислите: Четири причини зошто треба да се посветите на играње со вашето куче

Тоа е поважно отколку што мислите: Четири причини зошто треба да се посветите на играње со вашето куче
Гледањето куче како брка фрлено стап или топка е многу интересно, но она што можеби не го знаете е дека играта е главен придонесувач за благосостојбата на кучето. Еве неколку причини зошто играњето со вашето домашно милениче е толку важно.

ИГРАТА ГО ПОДОБРУВА ОДНЕСУВАЊЕТО И ПОВРЗУВАЊЕТО
Кучињата често имаат навика да станат палави кога им е досадно. Во овој поглед, важно е да се обрне внимание на нив, односно да се направи распоред за денот кој ја вклучува играта. Докажано е дека кучињата најдобро функционираат кога се придржуваат до распоредот, бидејќи тоа значително го намалува нивниот стрес. Кога е време за играње, проверете дали кучето е ваш приоритет. Тогаш ќе станете нивен извор на забавни и среќни спомени, што позитивно ќе влијае на однесувањето на кучето и ќе ви го олесни поврзувањето.

ИГРАЧКИТЕ ДОБИВААТ ИМАГИНАЦИЈА, НО ТРЕБА ДА ГИ РОТИРАТЕ

Користете стар трик кој функционира и кај децата. Можете лесно да го обновите интересот на вашето домашно милениче за неговите играчки со тоа што ќе ги поделите на два купа и ќе ги ротирате од време на време. Исто така, можете да скриете неколку негови омилени играчки низ куќата и да го поттикнете вашето домашно милениче да ги бара. Кучешките играчки се одличен начин кучето да ги практикува своите вештини за фаќање, но и доволно нежни за да си игра со вас како сопственик.

ИГРИ ЗА ЛОВ НА ХРАНА БАРААТ ВАШЕТО КУЧЕ ДА ВЛОЖИ МАЛКУ НАПОР

Додека лежи на вашиот кревет и изгледа толку гушка, вашето куче не изгледа како ловец и некој кој на тој начин може да обезбеди храна во дивината. Меѓутоа, ако го натерате да мора да „работи“ за да добие храна, едноставниот оброк ќе го претворите во ментална стимулација. Кучешки душеци со џебови за да се сокријат кибли се идеални за обука за „ловење храна“. Наместо оваа подлога, можете да користите хартиени чинии поставени на неколку места во куќата до кои кучето може да стигне доколку надмине помали препреки.

ПРИРОДАТА ГИ СКОЦКАЛИ СИТЕ КУЧИЧКИ СЕТИЛА

Речиси и да нема куче кое не сака игра на отворено. И во лоши временски услови, тие ќе го изберат дворот наместо куќата. Оставањето на кучето слободно да трча низ дворот е една од опциите што им дава можност да ја истражуваат околината преку своите сетила. Дополнително на тоа, прошетката низ областа е полн погодок. Со оглед на тоа што проблемите во однесувањето кај кучињата најчесто се предизвикани од страв, благодарение на играта и запознавањето со околината преку неа, вашето домашно милениче добива можност да ја зајакне својата самодоверба, а во исто време да го зајакне и телото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *