Има причина: Еве зошто луѓето зборуваат во сон

Има причина: Еве зошто луѓето зборуваат во сон
Според официјалните податоци, децата најчесто зборуваат во сон, бидејќи така доживуваат бурни дневни настани и силни емоции. Притоа, не мора да значи дека детето ќе ја задржи таа навика и по пораснувањето, која не може свесно да се контролира.

Науката вели дека многу чувствителните луѓе се подложни на разговор во сон, големите емотивни луѓе, а најдобар доказ за таквото тврдење е истражувањето кое покажува дека специфичните карактеристики во развојот на големиот мозок се забележани кај преосетливите луѓе.
Луѓето кои патат од несоница или чувствуваат некаков притисок можат да зборуваат и во сон. На оваа појава влијае и стресот, депресијата и консумирањето алкохол, како и високата телесна температура.

Многумина стравуваат дека ако зборуваат во сон, нивните тајни ќе бидат небезбедни и ќе бидат откриени. По правило, во првата и втората фаза на спиење се јавува нејасен и некохерентен говор – комплицирани монолози, кои не траат повеќе од половина минута. Во третата и четвртата фаза од спиењето, човекот почнува да „зборува“ и да стенка. За волја на вистината, нема повисоко значење во тие зборови.

Затоа, велат руските истражувачи, не треба да се плашиме дека во сон ќе ги откриеме нашите тајни и скриени мисли, ќе „изговориме“ нешто што не треба или дека од партнерот ќе дознаеме нешто што тој немал намера да го каже. нас.

Што предизвикува зборување за спиење?

Зборувањето во сон може да биде симптом на посериозни нарушувања, како што се апнеја при спиење, кошмари и нарушувања на РЕМ спиењето. Зборувањето во сон може да се случи и кога некое лице има треска, кога е ненаспано, депресивно, под стрес или кога пие алкохол пред спиење.

Дали треба да се разбуди тој што зборува во сон?

Ако го разбудите оној што зборува во сон, а кој инаку е хронично ненаспан, може на кратко да престане да зборува, но штом ќе заспие, ќе продолжи со приказната. И ако се работи за нарушување поврзано со фазата на РЕМ спиење, будењето може да биде корисно, но можеби нема да биде корисно и затоа е важно да се консултирате со експерт во тој случај – вели професорката Илене Розен од Универзитетот во Пенсилванија. која се занимава со проблемите што луѓето ги имаат со спиењето.

Во повеќето случаи, зборувањето за спиење престанува самостојно. Доколку го имате овој проблем, неопходно е да го исклучите алкохолот од употреба, особено навечер, а исто така да избегнувате кофеин и секако, да се трудите на секој начин да ја „заобиколите“ иритацијата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *