5 причини зошто денешните деца побрзо созреваат

5 причини зошто денешните деца побрзо созреваат

Научниците веруваат дека современото детство завршува на 12-годишна возраст. Тоа го докажува и една студија, бидејќи многу родители сметаат дека нивните деца повеќе немаат детски особини на оваа возраст. Новата генерација е под притисок да расте побрзо. Ова значи дека девојчињата на возраст од 10 години се грижат за својата тежина и шминка, а момчињата се туркаат кон „мачо“ однесување. Еве кои се причините зошто денешната генерација побрзо созрева и како овој факт ќе го промени нашиот свет во иднина.

Производи за лична хигиена
Во последниве години, индустријата за убавина достигна ново ниво на развој, а овој напредок ни го олесни животот. Но, многу козметички производи и производи за лична нега содржат елементи кои можат негативно да влијаат на нашето тело.
Според истражувањата, одредени хемикалии имитираат естроген и можат да го забрзаат пубертетот. Главните виновници се елементите кои се користат како конзерванси во производите за лична нега. Децата изложени на овие хемикалии може порано да влезат во пубертет.

Јадење
Исхраната богата со масти во детството може да доведе до ран пубертет. Културата на хранење на современите деца е прилично незадоволителна. Брзата храна обично е богата со шеќер, сол и заситени или транс масти. Ова пак доведува до дебелина. Неодамнешните студии покажуваат дека дебелината кај децата и предвремениот пубертет се неразделни.

Дигитални технологии
Новата генерација секојдневно троши огромна количина на информации преку социјалните мрежи. Денешните инфлуенсери, музиката, модата и медиумската култура прават децата да растат побрзо. Поради оваа причина, децата почнуваат да се грижат за својот изглед и тежина уште од рана возраст.

Климатска промена
Научниците почнуваат да ја гледаат врската помеѓу раниот пубертет, масовното загадување и седентарен начин на живот што произлегува од климатските промени. Поостра клима може да предизвика децата да поминуваат многу повеќе време внатре наместо да бидат активни надвор. Овој начин на живот ја намалува количината на мелатонин, што потоа го поттикнува телото да премине во режим на пубертет.

Помалку време на отворено
Децата деновиве поминуваат многу повеќе време во затворени простории, најмногу благодарение на технологијата. Интернетот им стана зона на истражување наместо активна слободна игра. Изолацијата и недостатокот на физичка активност придонесуваат за зголемено ниво на стрес. Стресот во раното детство предизвикува одредени области на мозокот побрзо да созреваат во адолесценцијата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *