Кога перете алишта, внимавајте на ОВА: Ќе спречите расипување на облеката и ќе ја зачувате нивната боја

Кога перете алишта, внимавајте на ОВА: Ќе спречите расипување на облеката и ќе ја зачувате нивната боја
Кога ги переме работите, важно е да внимаваме на сите овие предмети

Перењето алишта е работа која многу жени не ја сакаат, но дефинитивно е неопходно да се направи. За да може облеката да ја зачува формата и бојата, важно е да се следат одредени правила. Потребно е правилно да се подредат алиштата во неколку групи и да се мијат на соодветни температури. Одлично е што машините за перење имаат многу различни опции, од рачно перење до вриење, па затоа е многу лесно да се постави сè. Проверете ги нашите совети за правилно сортирање и перење алишта!

Сортирање во повеќе групи
Сортирањето на вашата гардероба е почетна точка. Важно е да се одделат три клучни групи – бели алишта, темни алишта и шарени алишта. На овој начин бојата на алиштата ќе се зачува и нема да се меша со други бои.

За да бидете сигурни дека ниту едно парче нема да ја смени својата боја, користете таканаречени фаќачи за боја. Можете да ги најдете во кој било супермаркет или аптека. Станува збор за бели хартии кои ќе ја „фатат“ целата боја што облеката ја ослободува при перењето, за да не заврши истата боја на друго парче облека.
Соодветни температури
Белите алишта мора да се перат на високи температури со предперење. Најдобро е на 90 степени.
Исперете ги шарените алишта на температура од 30 до 50 степени.
Темната облека, тексас и црна перете ја на температура од 60 степени.
Исперете ги јорганите, ќебињата, завесите, свилата и волната на 30 степени.

Прашок и омекнувач
Она што исто така треба да го земете во предвид е количината на пудра и омекнувач што ја користите. Нема потреба да се прелива повеќе од препорачаната доза. Постои можност да не се измие доволно или да остави бели траги на гардеробата.

Уште неколку совети за перење алишта
Она што може да ви заштеди време и да ви ја олесни работата е да ги следите етикетите на гардеробата. Тие секогаш укажуваат на колку степени треба да се пере
парчето.

Исто така, важно е да ги свртите работите, особено оние со апликација на нив, пред миењето за да спречите оштетување.
Не заборавајте да ги проверите сите џебови за да не ја оштети машината за перење мал предмет, како паричка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *