Дозволете СОНЦЕТО да биде лековито: Внесете повеќе витамин Д, еве кога е НАЈЗДРАВО да се изложувате на сонце

Дозволете СОНЦЕТО да биде лековито: Внесете повеќе витамин Д, еве кога е НАЈЗДРАВО да се изложувате на сонце
Како треба да се сончате за да има благотворно влијание на вашето здравје

Иако идејата за хранење со сончева светлина може да изгледа (пре)футуристичка, факт е дека многумина се „гладнуваат“ од витамин Д токму затоа што поминуваат премалку време на сонце. Според проценките на Светската здравствена организација, најмалку милијарда луѓе во светот немаат витамин Д, а здравствените проблеми се повеќе се поврзуваат со недоволната изложеност на природна светлина, пишува Ивана Водогажец. На пример, луѓето кои поголемиот дел од времето го поминуваат во затворени простории со вештачко осветлување се повеќе склони кон автоимуни болести, пишува Sensa.

Знаењето за важноста на сонцето за здравјето е темелно поддржано од научни истражувања, од кои многу се објавени на меѓународните платформи PubMed, ResearchGate и ScienceDirect. Покрај стимулирањето на производството на витамин Д преку кожата (кој, меѓу другото, е важен за мускулно-скелетниот, кардиоваскуларниот, нервниот и имунолошкиот систем), утврдено е дека сонцето директно влијае на активноста на Т-клетките, кои се клучни за отпорноста на телото.

Дневната светлина го поттикнува и лачењето на таканаречените хормони на среќата – серотонин и ендорфин, а неопходна е и за урамнотежено производство на хормонот мелатонин кој овозможува сон и регенерација во текот на ноќта. Сонцето може да помогне и во ублажување на кожните проблеми како што се псоријаза, атопичен и себореичен дерматитис, но само ако кожата е изложена на утринско или доцна попладневно сонце – претпазливо и во договор со докторот.
Умереноста е клучот

Умереноста е клучна – во секој случај најпосакувана е краткотрајната, честа изложеност на блага сончева светлина, така што кожата е во директен контакт со неа, без потреба од нанесување производи со заштитен фактор (SPF). Имено, натуропатите и другите експерти кои се занимаваат со природни методи на лекување и нега сметаат дека честото нанесување на филтри со заштитен фактор го попречува производството на витамин Д во кожата и може да ги ослаби нејзините природни способности за одбрана и прилагодување. Тоа не значи дека воопшто не треба да се користат заштитни средства, туку дека треба да се користат смислено и насочено, пред сè во ситуации кога тоа е неопходно – на пример, ако сме изложени на силна сончева светлина и/или имаме многу чувствителни кожа која бурно реагира на сонце.
Во лето дефинитивно се препорачува избегнување на продолжено изложување на сонце во периодот на најсилното зрачење од 10 до 17 часот (или 18 часот, доколку кожата е многу чувствителна). Утринското сонце од 8 до 10 часот се смета за најкорисно. Доколку во тој период немате време да ја апсорбирате природната светлина поради работа или други обврски, обидете се да поминете малку време на доцното попладневно сонце.
Сончањето е особено енергично ако медитирате, свесно концентрирајќи се на придобивките од Сонцето и заблагодарувајќи му се. Темнината е важна и во врска со сончевата енергија, имајќи предвид дека правилната промена на денот и ноќта е клучна за здрав биоритам. Затоа спијте доволно, и тоа во целосно затемнета просторија, бидејќи дури и навестување на вештачка светлина може да ја попречи регенерацијата на телото во текот на ноќта. Спиењето во целосен мрак е совршена подготовка за следната зора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *