ТРИ КЛУЧНИ ФАКТОРИ ЗА УСПЕШНА ВРСКА! Без овие квалитети, нема добра врска!

ТРИ КЛУЧНИ ФАКТОРИ ЗА УСПЕШНА ВРСКА! Без овие квалитети, нема добра врска!

Многу луѓе си ја кршат главата со прашања за тоа како да знаат дали партнерот е „оној“, кои квалитети треба да ги барате во врската или како да натерате некој да го сака повеќе? Според психолозите, романтичната привлечност е многу непредвидлив и нијансиран дел од животот. Додека некои чувствуваат дека на почетокот или „кикснуваат“ или не, други сметаат дека тоа може да се случи со текот на времето
Едно е сигурно, не можеме да натераме некој да не сака, а никој не може. Експертите веруваат дека три фактори се важни за да се запали хемијата меѓу луѓето и за двајцата, во модерна смисла, да кикснат.

Експертите за врски се согласуваат во едно – спротивностите не привлекуваат, ниту физичката привлечност меѓу двајца луѓе гарантира квалитетна врска. Постои точка во врската каде што можеби вредностите и преференциите на партнерот се разминуваат, што ја прави врската неодржлива. Најидеалното сценарио е сличностите да ги поврзуваат и да споделуваат слични вредности и интереси кои се преклопуваат, но можеби се разликуваат во некои нијанси.

Можеби едниот тип е посмирен, другиот поимпулсивен или еден од партнерите е екстровертен, а другиот не. Општо кажано, едниот го носи она што другиот не го носи. Се разбира, ова се научни генерализации и некои односи работат против сите можни правила дефинирани од науката. Ова може да го разберете ако некој изјави дека врската во која се „само функционира и нема објаснување за тоа“. А можеби и не е потребно.
Посветеноста гради добри односи
Не се потребни студии или истражувања за да се објасни важноста на довербата и посветеноста за да се изгради и одржи здрава романтична врска. Сепак, едно истражување го докажа тоа со анализа на податоците на 11.000 анкетирани парови, откривајќи дека посветеноста во врската е всушност еден од најважните фактори за таа да успее.

На научниците им беше тешко да предвидат дали врската е среќна или не од мноштвото податоци пред нив. Довербата во врската, ценењето, блискоста, конфликтите и комуникацијата не се ништо помалку важни од предвидувањето дали парот е во посакувана врска или не, пишува Psychology today. Љубовта очигледно е загатка и за науката.
Блискоста меѓу партнерите е многу важна во врската
Можеби некои мислат дека хемијата и блискоста меѓу партнерите не се важни за здрава врска, но тоа значи дека се неинформирани. Сексуалното задоволство и компатибилност во оваа смисла е третиот важен фактор кај паровите, а меѓу оние кои биле вклучени во голема студија, покажуваат резултатите. Хемијата меѓу партнерите е неопходна за да функционираат, а тоа е она што ја разликува романтичната врска од другите како пријателството.

Науката не може да ви помогне да најдете партнер, но ќе дефинира дали тој/таа е вистинскиот со некои основни критериуми. Доколку овие три важни предуслови се присутни во врската, голема е веројатноста и двајцата да „кикснете“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *