Ретка СОСТОЈБА која делува како ПРОКЛЕСТВО: Ова е ЖЕНА која мириса на РИБА, се тушира ​​ЧЕТИРИ пати на ден, но и тоа не помага!

Ретка СОСТОЈБА која делува како ПРОКЛЕСТВО: Ова е ЖЕНА која мириса на РИБА, се тушира ​​ЧЕТИРИ пати на ден, но и тоа не помага!
Ретка состојба предизвикува мирис на риба, а туширањето неколку пати на ден не помага

Жена со исклучително ретка состојба поради која постојано мириса на риба, вели дека се туширала четири пати на ден за да го прикрие мирисот. Таа е радиограф од Олдам, Манчестер, и цел живот го живеела со триметиламинурија (TMAU) – нарушување попознато како „синдром на мирис на риба“. Состојбата е толку ретка што е забележана само 100 пати во медицинските досиеја, според Националната организација за ретки нарушувања. Сепак, некои медицински професионалци веруваат дека вистинската бројка може да биде многу поголема, а други извори ја ставаат на околу 200.

Луѓето кои страдаат од TMAU редовно произведуваат низа силни телесни мириси, вклучувајќи скапани риби, кромид и измет. Кели за прв пат забележала дека нејзината урина мириса на риби на шест години, а кога пубертетот дошол години подоцна, почнала да добива изразен мирис на телото откако отишла во тоалет.

„Луѓето тоа го нарекуваат проклетство, а јас можам да видам зошто“, изјави Кели за NeedToKnov.online.“ Живеејќи со оваа состојба, Кели страдаше со децении од прозивки и наоѓање начини да се справи со нејзините симптоми.
Ја менува униформата два пати на ден и користи цели лименки дезодоранс за да го покрие мирисот. Во еден момент, нејзината мајка беше принудена да го посети нејзиниот бизнис со свеж пар облека, откако некој се пожали на управата за нејзиниот мирис.„Како здравствен работник, навистина вознемирува да ве прашаат дали знаете дека треба да користите сапун кога се миете“, рече Кели. Во обид да го контролира мирисот, Кели рече дека ќе се тушира ​​до четири пати на ден. Но, тоа само доведе до влошување на ситуацијата.

Кели рече: „Тоа нема апсолутно никаква врска со личната хигиена. „Можев да се перам секој час секој ден и тоа би било само краткорочно решение. „Всушност, вообичаено е заболените да мирисаат полошо после туширање бидејќи порите се повеќе се отвораат поради топлата вода. „Твојата прва мисла е дека тоа е BO [телесен мирис]. Така, повеќе миете, употребувате појаки сапуни, ја перете облеката со кристали од сода, нанесувате повеќе парфеми и спрејови за тело – сето тоа ја влошува ситуацијата.

„На крајот, дознав дека кожата треба да остане на својата природна pH вредност од 5,5 бидејќи киселината го разградува TMAU додека минува низ кожата – сапуните, белилото и кристалите на сода се генерално алкални.“ Стравот од другите луѓе кои го забележуваат мирисот понекогаш ја тераше Кели да се држи подалеку, затворена во куќата, како и префрлување на ноќни смени – а таа исто така страда од напади на депресија.
„Изолациски е затоа што не сакате да ги навредувате луѓето со мирисот, па постојано мислите: „Дали сум испотен? Таа личност кашла, дали поради мене?’ „Ако дозволите, состојбата може да почне да ги зафаќа вашите мисли. Развив сериозна хипер-внимателност во однос на реакциите на луѓето на мирисот“. „Најлошото е што се чувствувате како да полудите по тоа. Не постои лек за TMAU, но избегнувањето на одредени видови храна и дополнувањето со одредени нивоа на хранливи материи може да ги намали симптомите, кои може да варираат со текот на времето.

Со текот на годините, Кели, на која и беше дијагностицирана во 2015 година, пронашла уникатни начини за подобрување на нејзините симптоми, како што е усвојување диета со низок холин. Тој избегнува храна како што се црн дроб, бубрези, грав, кикирики и зеленчук со крстови, бидејќи сите тие се богати со холин. Сепак, недоволниот холин придонесува за ризикот од развој на невролошки состојби како што се фибромијалгија и Паркинсонова болест. Кели, исто така, со децении оди на терапија и советување, поради малтретирањето што го доживеала, и тврди дека била претепана велејќи дека мирисот се должи на нејзината тежина. Таа објасни: „Тоа нема никаква врска со мојата тежина, која многу ја качувам“. „Всушност, мирисот ми беше најлош кога бев најсветол“. „Во моментов верувам дека сум релативно без симптоми“.Кели најде заедница на луѓе со исти проблеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *