Не е настинка: Зошто киваат новородените бебиња и кога да одат на лекар

Не е настинка: Зошто киваат новородените бебиња и кога да одат на лекар
Различни појави на телото и во однесувањето на новороденчето можат да создадат сомнежи кај родителите, особено ако се работи за прво дете.Кивањето е еден од тие појави.

Ова ќе збуни многу новороденчиња кои се обидуваат да направат се за да го загреат своето новороденче. Оправдано, многу од нив ќе го постават прашањето: Зошто моето бебе настина?
Сепак, кивањето кај новороденчето воопшто не мора да биде предизвикано од настинка.

Според лекарите, белите дробови на бебето биле исполнети со течност за време на неговото престојување во утробата. Како што патува низ породилниот канал за време на раѓањето, оваа течност има тенденција да се истиснува, но може да останат мали количини што ќе предизвикаат бебиња да киваат.
Бидејќи немаат време да се ослободат од оваа течност во породилниот канал, бебињата родени со царски рез се повеќе склони кон оваа појава.

Кивањето може да биде и начин на вашето бебе природно и инстинктивно да научи како да дува прашина од малите ноздри, така што не треба секогаш да одите на лекар. Она што треба да ве натера да размислите да го однесете бебето на преглед е секако покачената телесна температура, која во комбинација со кивање може да укаже на настинка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *