ГОДИШНО УБИВА ПОВЕЌЕ ЛУЃЕ ОД ЦИГАРИ Ова е најопасното нешто во вашата куќа

Natural air fresheners on table

ГОДИШНО УБИВА ПОВЕЌЕ ЛУЃЕ ОД ЦИГАРИ Ова е најопасното нешто во вашата куќа
Малите деца се во особена опасност бидејќи овие опасни соединенија влијаат на развојот на репродуктивните органи и нивото на хормоните.

Секој го одржува својот дом чист и мирисна на свој начин, но има нешто што мислевме дека ќе ни помогне во тоа – но всушност го загрозува здравјето на целото семејство .
Неодамнешните истражувања потврдија дека освежувачите на просториите и миризливите свеќи придонесуваат за смрт на илјадници луѓе секоја година. Ова се две работи кои повеќето домаќинства ги имаат и ги користат редовно, а кои придонесуваат за загадување на воздухот во затворените простории, пишува LittleThings.
По 17 години мајката на нашиот актер ја откри причината за ТРАГЕДИЈАТА која ја потресе нацијата! Неговата СМРТ беше обвиткана во мистерија, а потоа протекоа деталите од наодите од АУТОПСИЈАТА!

Употребата на миризливи свеќи стана многу „популарна“, особено по подемот на социјалните мрежи. Многу луѓе сакаат да објавуваат фотографии од свеќи во својот дом, за кои мислат дека додаваат во атмосферата и се чувствуваат добро – многумина сакаат да се релаксираат во бањата со нивниот мирис или да ги палат во спалната соба додека водат љубов, без да сфатат колку тоа всушност боли.
Заедничката студија на лекарите и педијатрите на Кралскиот универзитет во Лондон докажа дека околу 40.000 смртни случаи годишно може да се поврзат со загадувањето на воздухот во затворените простории. Оваа бројка се искачува на неверојатни 99.000 смртни случаи во Европа.

Внатрешната контаминација на воздухот е предизвикана од употребата на освежувачи на воздух и свеќи веќе споменати, а средствата за чистење и пареата на котелот не помагаат во ситуацијата.
Па, зошто свеќите и освежувачите се толку опасни?Според истражувањето, „владите на земјите не тестираат освежувачи на воздух и немаат стандард за безбедност или здравје“.

Истражувањето спроведено во 2007 година покажа дека 74 марки освежувачи на простории имаат опасна количина на органско соединение кое е штетно на собна температура.
Малите деца се во особена опасност бидејќи овие опасни соединенија влијаат на развојот на репродуктивните органи и на нивото на хормоните .Многу луѓе мислат дека загадувањето на надворешниот воздух е многу полошо – огромни количини на издувни гасови од автомобилите и фабриките и се прашуваат како се споредува со неколкуте хемиски соединенија кои доаѓаат од миризлива свеќа.Но, забораваат на еден факт, а тоа е дека во околината овие гасови се „разблажуваат“ и слободно се движат, додека тоа не е случај со внатрешното загадување.
Нашите домови се неверојатно добро изолирани и изградени така што надворешниот воздух не влегува, туку обратно. Кога токсините од освежувачите и свеќите се ослободуваат во воздухот , тие се „заробуваат“ во куќата или станот, а со текот на времето нивната концентрација се зголемува.

Значи, што би било здраво решение за домовите што мирисаат на спреј и влажно куче?
Експертите предлагаат редовно проветрување на просторот и дозволување на протокот на воздухот да го направи своето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *