Слушајте го вашето тело: Пет знаци дека сте под стрес

Слушајте го вашето тело: Пет знаци дека сте под стрес

Долготрајната изложеност на стрес и анксиозност, која е потисната наместо да се решава, на крајот ќе предизвика некои симптоми кои можеби ги правите без да го сфатите тоа.
Може несвесно да гризете или да ги стегате забите во текот на денот или додека спиете. Еден знак дека ја имате оваа навика е болната вилица следното утро. Може да забележите и дека вашите заби изгледаат пократки од вообичаено. Една од најголемите причини за ова е стресот.
Премногу се потите
Ако постојано се потите, тоа може да биде затоа што сте премногу вознемирени.
Изгубете повеkе коса

Ако забележите повеќе влакна во бањата или на чешелот, тоа може да биде знак на скриен стрес. Дури и ако ништо страшно не се случило неодамна, опаѓањето на косата обично се јавува подоцна. Значи, загубата може да ја забележите 6-12 недели по стресниот настан.

Вашата уста е постојано сува
Ако сте постојано жедни и не сте јаделе ништо солено, внимавајте на вашето емоционално здравје. Долгите периоди на стрес ги блокираат плунковните жлезди, а причината е сува уста.

Треперење на очите
Стресот може да даде необични сигнали на мозокот и мускулите на лицето. Како резултат на тоа, вашето око може неконтролирано да вибрира. Може да забележите движење на долниот или горниот очен капак. Ова може да потрае недели или месеци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *