Овие три работи прават облеката да смрди после перење: Многумина ги прават овие ГРЕШКИ, а еве како да ги ИЗБЕГНЕТЕ

Овие три работи прават облеката да смрди после перење: Многумина ги прават овие ГРЕШКИ, а еве како да ги ИЗБЕГНЕТЕ
е е пријатно кога ќе ја вклучите машината за да перете алишта и подоцна ќе сфатите дека алиштата не мирисаат добро.
Овие три работи прават облеката да смрди после перење: Многумина ги прават овие ГРЕШКИ, а еве како да ги ИЗБЕГНЕТЕ

Дури и најдобрите детергенти и омекнувачи не гарантираат дека вашите алишта ќе мирисаат убаво по миењето – и многумина тоа го виделе сами. Доколку се случи алиштата да ви мирисаат прилично непријатно по перењето, постојат три причини за тоа, а за среќа, постојат решенија.
Темната и влажна внатрешност на машината е совршено место за размножување на мувла и други бактерии, кои остануваат на облеката и оставаат непријатен мирис. За да го избегнете ова, редовно чистете ја машината за перење.

Тој додава дека најчест проблем е што во машината остануваат остатоци од детергент, нечистотија, мувла…
Можете да платите професионалци да ја исчистат машината или сами да ја пробате – исчистете ја вратата на машината, извадете ја фиоката за прав и измијте ја и проверете дали машината има програма за самоперење.
Друг одличен трик е да истурите две чаши бел оцет во фиоката за детергент и да ја вклучите празната машина за да се измие на највисока температура. Ако ништо од тоа не помогне, проблемот може да биде посериозен, во тој случај треба да повикате професионалци.

Ставате премногу детергент
Многу луѓе мислат дека нивните алишта не мирисаат добро затоа што не ставиле доволно детергент. Ако не се нанесува доволно, детергентот не може да ги убие бактериите, но е контрапродуктивен ако се нанесува премногу. Вишокот пудра се лепи за облеката, а на неа се лепат и бактерии.

Значи, држете се до дозата препорачана на пакувањето со прав.
Не си ги испрал алиштата веднаш
Друга причина зошто алиштата сè уште мирисаат лошо по перењето е тоа што можеби сте ги оставиле алиштата влажни предолго во машината. Кога алиштата седат во машината долго време, може да почувствувате мирис на прашокот кога ќе ги извадите од машината, но влажната облека во влажна средина привлекува бактерии.
Ако се случи да заборавите, повторно вклучете ја машината и додадете шолја бел оцет во фиоката за прав. Додека омекнувачите ги маскираат непријатните мириси, оцетот ќе ги неутрализира и природно ќе ја дезинфицира облеката.

Освен сето ова, советот е никогаш да не ја преполнувате машината за перење затоа што ако „набиете“ премногу алишта внатре, тие нема да се перат многу добро. Ако ниту еден од овие совети не го реши проблемот со „смрдливите алишта“, единственото нешто што треба да направите е да повикате професионалци за да утврдат што е проблемот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *