КОЛКУ ПАРИ ТРЕБА ДА СТАВИТЕ ВО ПЛИКО КОГА ОДИШ НА СВАДБА?

КОЛКУ ПАРИ ТРЕБА ДА СТАВИТЕ ВО ПЛИКО КОГА ОДИШ НА СВАДБА?
Свадбата треба да биде убав ден за младенците и нивните гости, но многу парови одлучуваат да поканат некои луѓе да го прослават денот со нив само затоа што им е редот, а тие попрво никогаш да не ги видат. Ваквата ситуација може да биде крајно непријатна и за младенците и за гостите, а приказната на еден човек за ваквата покана ја запали Македонија.

– Еден пост ме привлече на оваа тема, па да видам што мислите. Се прашувам какви емоции добивате кога некој ќе ве повика на свадба? Значи, не мислам на најдобар пријател, пријателка или близок роднина. Мислам на овие далечни роднини, пријатели итн. за кои сте заборавиле дека постојат и кои сигурно не би ги нарекле свои да не сте вие. Мене тоа ми е како покана за казна, подобро да се согласам тој ден да копам интензивно отколку да го поминам заглавен со многу непознати луѓе (има опција да се напиеш и да паднеш).

Освен тоа, не ми е баш среќен да ми ги дадат тие 100 евра, а со оглед на тоа што релативно ретко одам на свадби (најмногу ги избегнувам), има и задолжително купување на гардероба. Е сега, таму најмногу ме нервира размислувањето „ќе се налути ако не одиме“, „време е“ итн.
Повеќето луѓе го поддржаа, а корисниците открија дека често измислуваат изговори за да не присуствуваат на свадбата.

– Вистина е, попрво да одам на свадба отколку да купам гардероба. Досега измислував разни причини, но секогаш заминував, ако се подалеку, ме болат и за подарок, доволно е 50 €, јадам малку, чекам сите да се напијат, прошетај малку , разговарај со преостанатите трезвени, само да се видиш и да пукаш.

– Не сакам ни да одам на свадби или прослави со оние кои ми се блиски. Среќен сум за нив, навистина, но подготовките, купувањето облека, уморен сум. Не сум близок со моето семејство, ако одам одам да оддадам почит и страшно се изморувам во тие неколку часа. Буквално сум под стрес.
– Брат, корона. Најдобриот моментален изговор за се, или вие го имате, или некој ваш го има за да не сакате да ризикувате, или едноставно ви се гади од многу луѓе во затворен простор. Дури и ако имате мали деца/стари родители, точно.
-Ми се чини дека како народ донекаде станавме депресивни. Можам да видам од коментарите и тоа е мојот впечаток воопшто. Мислам дека слабиот стандард е сосема виновен. Многу луѓе се затвораат во тесни кругови, на многу работи се гледа преку финансии. Сум имал можност да одам на партии каде што не сум блиску до мнозинството, но не гледам проблем. Атмосферата е секогаш весела, претежно луѓето се добри со тебе, дури и да те видат првпат, храната е секогаш добра и ако имаш можност да се напиеш нешто, станува уште поинтересно. Одлична можност да запознаете некого, да ги видите обичаите на некој регион доколку одите надвор од вашето место, да го поминете денот во пријатна атмосфера и да бидете дел од нечија забава. Дајте им малку позитивност на луѓето.

Човекот кој се пожали на проблемот реши да одговори.
– Тоа нема никаква врска со финансиите. И јас немам проблем со дружењето, само ме оптоварува да отидам некаде каде што можеби познавам два лика од 50+ години и каде што ќе се трујам до болка. Да не зборуваме за дефект на гардеробата. Познавам многу луѓе на кои им е товар. Најголемиот проблем го гледам во повикувањето на луѓето поради причината „време е“, а сето тоа се сведува на моментот кога се бројат пликовите. Ако не сме се виделе со години и живееме релативно блиску, немој да ме каниш на свадба, едноставно е. Тогаш ми правиш проблем затоа што морам да ти се јавам, а сигурно немаше да помислиш на тоа затоа што, нели, заборавив дека постоиш колку често се слушаме.

А ако се прашувате колку пари оставаат Македонците во пликови , еве го одговорот.
– За таков близок роднина би рекол 100 €, а за најблискиот 200. Ако некои се леваци, 50 се доволни.
– Во глобала, добро ми е ако знам дека ќе има помлада екипа што ја знам, тогаш избледува во квалитет + циркус. Ако некој е поблиску до 100 € (многу блиску до 200), 50 се доволни за другите.

– Зависи колку ќе се опијам – беше одговорот кој насмеа многумина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *