Што да направите ако ве касне змија? Во никој случај не ставајте ЛЕД, и ова е ПРВАТА работа што треба да ја направите

Што да направите ако ве касне змија? Во никој случај не ставајте ЛЕД, и ова е ПРВАТА работа што треба да ја направите

Доколку ве касне змија, задолжително јавете се кај најблискиот лекар. Не ставајте мраз на болното место и движете се минимално
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>

Топли денови се совршена прилика змијата да излезе на сонце. Луѓето велат дека змијата нема да биде прва што ќе нападне ако не се чувствува загрозена. Но, сведоци сме на сè повеќе луѓе кои доаѓаат во Итната помош со образложение дека ги каснала змија.

На нашите простори живеат 9 видови змии, од кои само две се отровни, поскокот и шарката. Иако нилскиот коњ е малку поотровен од шарката, и двете змии се помалку отровни од, на пример, африканските или азиските отровни змии, така што нивното каснување е ретко смртоносно.
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>

Нилскиот коњ е змија-сива боја и може да порасне до еден метар. Неговата глава е во облик на срце, со карактеристичен рог на врвот на носот. По телото на нилскиот коњ има темна линија на намотување која оди од главата до врвот на опашката и е карактеристична за секоја змија од овој вид. На страната на линијата има темни дамки.
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>

Што ако те касне змија?
Во постапките за само помош се предлага да не оди во лов на змија поради ризик од дополнителен каснување. Ако змијата е убиена, тогаш пожелно е да се донесе во болница за точна идентификација, што во голема мера влијае на терапевтската процедура.
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>

На местото на каснувањето, обично се забележуваат две убодни рани од змиски заби, оддалечени околу 6 до 8 mm, иако е можно да има само една рана или дури и само гребнатинка. Наоѓањето на рана не значи дека отровот е безбедно инјектиран во телото.
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>

Симптоми на каснување од змија
Болка и оток се појавуваат на местото на каснувањето во рок од два часа. При тешки труења, болката се јавува брзо и е невообичаено остра; отокот исто така брзо се шири и може да биде придружен со обилно поткожно крварење. Освен црвенило, на кожата може да се појават и плускавци со крвава содржина. Веднаш по каснувањето може да се јават и симптоми како вртоглавица, гадење и повраќање, чувство на општа слабост и отекување на регионалните лимфни јазли (во препоните кога се каснуваат во ногата или во пазувите кога се каснуваат за рака).
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>

Бледа и студена кожа, облеана во пот, со забрзано чукање на срцето и пад на крвниот притисок се знаци на шок, кој обично се развива постепено и е главна причина за смрт.
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>

Третман на рана
Ако змијата не е отровна, раната треба да се исплакне со многу вода, да се намачка со антибиотска маст и да се завитка во завој. Неопходно е да се провери кога лицето последен пат е вакцинирано против тетанус, па доколку поминале повеќе од 5 години, неопходно е да се повтори вакцината.
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>

При сомневање за отровна змија, каснатиот мора строго да мирува, т.е. треба да се избегнува и најмало движење, а раката или ногата на која се наоѓа раната од каснување треба да се имобилизираат.
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>

Не се препорачува да се обидувате да го исцицате отровот на местото на каснувањето! Завојот над раната од каснување исто така не се препорачува и не се користи бидејќи може да доведе до компликации. Евентуалната компресија ја вршат специјално обучени здравствени работници во итни случаи. Исто така, мразот не треба да се става на раната.
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>

Неопходно е итно да се префрли каснатото во болница.

Вообичаено, жртвите од каснување од змија се хоспитализирани, без разлика дали змијата е отровна или не.
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>

Противотровот за каснување од змија се дава исклучиво интравенски во болнички услови и само кога е строго индициран, бидејќи самиот серум може да предизвика сериозни, па дури и опасни по живот реакции.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *