Оженети МАЖИ разменувале сопруги со соседи: Овој народ живеел во НЕОБИЧНА заедница, ги нарекувале „пријатели по жена“

Оженети МАЖИ разменувале сопруги со соседи: Овој народ живеел во НЕОБИЧНА заедница, ги нарекувале „пријатели по жена“

Денес, овој брачен обичај се смета за необичен, но малку луѓе, како домородните номадски жители на Чукотка, виделе низа предности во овој начин на живот.

<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
Чуките се домороден народ од север кој живее според законите на левиратот. Тоа значи дека ако семејството остане без хранител, за него треба да се грижи брат или друг близок роднина. Тоа значи дека тој е должен да се ожени со вдовица и да ги посвои нејзините деца.

Сепак, ова е само еден од брачните обичаи. Долго време биле убедени дека групните бракови се сосема нормална појава, па оженетите мажи си разменувале жени со пријатели и роднини.
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
Групниот брак Чукчи го нарече „пријателство по жена“ или „невтумгит“. На овој начин мажите би склучиле посебен договор меѓу себе, според кој секој на секого му дава право на своја жена. Потпишувањето на договорот бил ритуал кој вклучувал помазание со крв и принесување жртва.
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
Во таков договорен брак, односно заедница, можело да има повеќе парови. Главните услови беа посебно домаќинство, да не се во роднинска врска и со приближна возраст. Во тоа не учествуваа ниту браќа и сестри, ниту луѓе од различни генерации. Поентата е мажот и жената да бидат на слична возраст.

Вообичаено било „пријател по жена“ да оди кај својот пријател како гостин во неговата номадска куќа и да му ја остави сопствената жена и да ја земе неговата. Потоа живеел со сопругата на пријателот неколку месеци, по што главно се враќал кај нејзиниот сопруг, а понекогаш и трајно ја задржувал.

<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>

Сите членови на тоа големо семејство меѓусебно се однесуваа како роднини и се грижеа еден за друг, а децата се сметаа за браќа и сестри. Но, кога станува збор за имотот, децата од групните бракови немаа право на тоа. Имено, имотот бил одделен, секој пар имал свој.
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>

Долго време, до средината на 20 век, Чуките верувале дека овој брачен обичај има свои предности.

Опстанокот и размножувањето биле главна задача на номадските заедници. Чуките биле принудени да преживеат во многу тешки услови, па затоа било полесно да се биде во поголема група во која меѓусебно се поддржуваат на различни начини.

Раѓањето на секое дете го славеа со голема почит, а не беше важно кој е родител. За децата се грижеа сите заедно.

 

<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>

Рускиот етнограф Константин Куксин истакна дека овој обичај е добар и кога се работи за размена на стоки во северните климатски услови. Имено, претставници на различни бизниси, како што се рибари, сточари на ирваси и слично, се обидоа да склучат ваков колективен брак. На овој начин тие беа посилни и понезависни.
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
Етнографите дури напишале дека Чуките им ги нуделе сопствените жени на странците за една ноќ во замена за одредени работи (како тутун или женски украси), или едноставно како знак на пријателство. А притоа, за странците било невообичаено што самата жена воопшто не се бунела.

– Со нив разбирањето на семејните врски е многу едноставно. Чукч му ја понуди сопругата на драгиот гостин и за тоа време отиде на прошетка по брегот. Тие немаат сопственички однос со сопругата или со сопругот – објавува весникот „Пољарнаја звезда“ од 1924 година.

 

<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>

Најпрво, мажите кои немале помлади роднини во машка линија сакале да влезат во „невтумгитски“ врски, бидејќи ако нешто им се случи, а нивните жени и деца останат без хранител. Во таа смисла, „невтумгит“ беше замена за институцијата левират. Кога влегуваат во такви врски, сигурни се дека жената во никој случај нема да остане сама со децата среде тундра.
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
Друг брак беше идеален за групата еден – парови без деца. Затоа што ако мажот е тој што не може да има деца, тогаш жената во групен брак има шанса да биде бремена.

– Семејството на Антаку долго време немаше деца. Потоа стапиле во „невтумгитска“ врска со семејството на Антолин. Во таа заедница се родил син, а потоа самиот Антаку имал уште две деца. Кога некој од синовите на Антаку доаѓаше во Антолина, тој го пречекуваше како свое дете и беше подготвен да му даде сè што ќе му се допадне на детето. Да не се раѓаат деца од таква заедница, тогаш нема да има семејни односи меѓу тие семејства – најавуваат историчарите, пишува Russia Beyond.

 

<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>

Од генетска гледна точка, на малите заедници им се исплати да создадат голем број нови комбинации. Во спротивно, малите номадски народи, принудени да живеат во изолација од остатокот од светот, може да страдаат од генетски проблеми.

И за да се избегне тоа, оригиналните заедници обезбедија поголема разновидност со таквото мешање. Колку повеќе се различни паровите, толку се поголеми шансите за здраво и силно потомство. Од таа причина, Чуките и странците со задоволство се понудија да „променат жени“ со нив.
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
<figure><img class=”td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i.ibb.co/jV116YT/tatpp.jpg” /></figure>
Овој обичај беше хит на крајот на 19 век, но во средината на минатото тој тип на заедница исчезна. Главната причина за тоа е што Чукчи повеќе не биле номади и некогашните предности на таквата заедница го изгубиле своето значење. Придонесот за тоа, секако, даде и самата глобализација, која воопшто го промени начинот на живеење.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *