КАКО СЕ ПРАВИ ЗАПРШКА: Многу домаќинки не знаат за овој трик!

КАКО СЕ ПРАВИ ЗАПРШКА: Многу домаќинки не знаат за овој трик!Иако денес ЗАПРШКИТЕ се помалку се користат или се сведуваат на минимум, сепак многу јадења се незамисливи без нив, бидејќи придонесуваат да бидат подебели, а состојките во нив подобро се комбинираат.

Причината за избегнување на запршката лежи во нивната штетност за постарите лица, но оваа штетност може да се избегне со умерена употреба на брашно и масло.

Запршката се прави од иста количина меко или полумеко брашно и масло. За бели супи или сосови за кои е потребен путер, маргарин или растителна маст, додека за пообични јадења со жолт прав, може да се користи масло или свинска маст. Запршка обично се става во садот како последно средство; после тоа, на крајот, се додаваат само полесни зачини.

Како да се подготви Запршка:

Загрејте одредена количина малсо во тавата на шпоретот и додадете измерено количество брашно. Кога брашното ќе почне да се пржи, се пени. Брашното не треба да се пржи долго време, така што правот останува бел. За обичните јадења, брашното се пржи додека не стане кафеаво, а потоа правот треба внимателно да се разреди со подготвената ладна течност; за да не се формираат грутки, течноста треба да се додава малку по малку, со постојано мешање, додека не се добие мазна кашеста маса, која дополнително се разредува до саканата густина. Може да се користи и топла течност, но во тој случај мора да се меша уште побрзо.

Запршката треба да се готви најмалку 20 минути, а за крем супи и сосови дури и половина час, за да не се почувствува мирисот на сурово брашно.

Количината на прав зависи од видот на садот:

  • во бели крем супи по 1 литар течност треба да направите лесен прав од 50 грама маснотии и 50 грама брашно
  • во супи од зеленчук или месо – 40 грама маснотии и 40 грама брашно
  • во ретки супи од зеленчук или риба – 30 грама маснотии и 30 грама брашно.
  • во лесен сос на 5 дл течност – 40 грама маснотии и 40 грама брашно.
  • во обичен сос – 30 грама маснотии и 30 грама брашно.

– грав и други чорби од зеленчук – 40 грама маснотии и 40 грама брашно, со додавање на малку мелен пипер, лут или благ (по вкус), за да добиете убава боја.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *