Старото женско име повторно е популарно: Девојките што го носат се смета дека се РОДЕНИ за да шират РАДОСТ

Старото женско име повторно е популарно: Девојките што го носат се смета дека се РОДЕНИ за да шират РАДОСТ
Ова име беше заборавено одреден период, а сега повторно се враќа на голема врата

Станува збор за името Наталија.

Името Наталија во последните години повторно е многу популарно и кај нас и во земјите од регионот. Потекнува од латинскиот јазик, од името „Наталија“ или „Наталис“, или од зборот „наталис“, што значи „роденден на Исус Христос“ или „Божиќ“; и „ден на радоста“; „прослава“; „прослава“; „среќен ден“, пишува Јумама.
Значењето на името Наталија

Ова име порано им го давале на девојчињата кои се раѓале на Божиќ, но во современиот свет веќе не се практикува таков обичај, а името Наталија има и некои други значења – „таа што се родила радосна“; „жена која носи среќа и славење“; „среќен и роден под среќна ѕвезда“; „оној што е дар од Бога“; „Божја ќерка“; „безгрешен“; „милостив“.

Прекари и деривати

Прекари кои вообичаено може да се слушнат за девојчињата по име Наталија се: Ната; Не ти; Нати; Божиќ; Наталина; Нија или Натали, додека изведените имиња се: Наташа; Наталија; Натали; Наталина; Ната; Нати; Натија; Натка; Натасија; Наташа; Наташа; Наташа; Надија; Надија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *