ВОЗЕТЕ НАСИЛНО, „ИДИО ТЕСТОТ“ Е ЗА ВАС! Ова е ноќната мора на сите возачи во Германија, ако полудат зад воланот, ЕВE ШТО ГИ ОЧЕКУВА

ВОЗЕТЕ НАСИЛНО, „ИДИО ТЕСТОТ“ Е ЗА ВАС! Ова е ноќната мора на сите возачи во Германија, ако полудат зад воланот, ЕВE ШТО ГИ ОЧЕКУВА:

Насилното возење, дивеењето по улиците, арогантното однесување во сообраќајот и другите ненормални појави на асфалтот се третираат многу прецизно со германскиот закон. Имено, во Германија нема полоша казна за возачите од тоа да бидат испратени на лекарски или психолошки прегледи, кои во народот се познати како „идиот тест“ или на германски „идиотентест“!

Германските возачи учат еден едноставен принцип во автошколите: им е полесно и многу поевтино да ги почитуваат правилата. Зашто… ако полицијата ги открие како дивеат на улица или им ја одземе возачката дозвола, ќе може да ја врати само ако ја процени нивната способност да возат автомобил без да ги загрозуваат другите луѓе.

Така, „тестот за идиоти“ е најлошиот кошмар за сите германски возачи бидејќи не само што е тежок, туку чини многу и одзема многу време… Иако тестот е официјално доброволен, понекогаш е невозможно да се избегне за да си ја вратите возачката дозвола.

Овој тест обично ги следи оние кои се наоѓаат зад воланот пијани или дрогирани. Но, тоа не е единствениот услов да се „заглавите“ на „тестот за идиоти“. На пример, ако возачот го паркира автомобилот и знае дека тоа го направил на недозволено место, полицијата може да го упати на тест за „идиот“.

Дали е се во ред со возачот кој е „фатен“ како ги повторува истите грешки, исто така е под знак прашалник, поради што и тој може да биде испратен на тестирање.

Се верува дека тестот за идиоти е сè само не едноставен. На некои форуми имаше и прашања кои можете да ги очекувате од психолозите, кои кријат трикови кои искусните возачи всушност би требало да можат да ги извадат од ракави.

Ова се основни примери:

1. Бремена жена и пијаница

“Замислете ситуација кога стоите пијан на улица, а до вас е родилка. Ако не и помогнете, таа може да умре. Што ќе правите?”

Одговорот како: „Ќе се јавам на 911“ или „Ќе свирам такси“ нема да „работи“.

Наместо тоа, од вас се очекува да кажете „Не можам ни да замислам ситуација во која би се нашол пијан на улица. Не пијам“.

2. Птица на дрво

„Додека ноќе се одмараш на автопат и јадеш, забележуваш птица на врвот на дрвото. Што ќе правиш?

Многу збунувачка ситуација, со многу едноставен одговор кој е точен. „Ќе престанам да јадам и веднаш ќе ги прилагодам фаровите.

3. Се опијанив од „слава“

„Што би направиле доколку домаќинот што го возевте да ви понуди пијачка?

Наизглед логичните одговори како „Ќе одбијам да пијам“, „Ќе пијам и ќе се вратам дома со такси“ или „Ќе преночам кај него“ нема да му се допаднат на психологот.

Точниот одговор е: „Не посетувам луѓе кои им нудат алкохол на возачите“.

4. Наброј ги сите вртења во Германија

„Колку вкупно вртења има во Германија?
Размислувате за ништо – има само две: лево и десно.

5. Броење дрвја

„Колку дрвја има на патот од Минхен до Нирнберг?

Одговорите како: „Многу“ или „Кој би можел да изброи“ не се од помош, бидејќи возачот треба да го знае многу поедноставниот одговор: „Колку што има од Нирнберг до Минхен“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *