ШТО НЕ СМЕЕ ДА СЕ ПРАВИ НА ДЕНОТ НА СЛАВА: Најважните обичаи кои православните не ги прекршуваат на празникот на својот светител

ШТО НЕ СМЕЕ ДА СЕ ПРАВИ НА ДЕНОТ НА СЛАВА: Најважните обичаи кои православните не ги прекршуваат на празникот на својот светителИма многу обичаи кои православните ги почитуваат кога слават , а некои се разликуваат во зависност од традицијата во областа каде што слават домаќините, па дури и од село до село.

Сепак, некои правила важат за секого. Да потсетиме, на прославата не се најважни гостите, семејството и домаќинот, туку самиот светец кој е заштитник на домот.

Затоа не треба да претеруваме со понудата на храна и пијалоци за да се „покажат“ домаќините, а особено не е дозволено, според црковните правила, славата да се слави надвор од куќата.

Се верува дека патронот е присутен само во домот, па затоа прославата не може да се слави во кафуле или ресторан, како што тоа го правеа некои семејства во последно време.

Не е добро семејството да се раздели на денот на прославата, туку сите членови да бидат заедно. Единствен исклучок е кога синовите се одвојуваат од куќата, бидејќи секој на кој таткото му дал благослов почнува сам да ја слави својата крштеничка слава.

На денот на прославата никој од членовите на семејството не треба да работи ништо од напорна работа, но правилата важат како да е црвена буква. Не е благословено, според црковните правила, да се приготвува мрсна гозба ако падне во пост.

Не вреди да се оди кај оние кои грешат на својата посна слава, односно – се објаснува – светителите не се почитуваат на вистински начин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *