За оваа приказна ви треба само една минута, а ќе ја паметите цел живот

За оваа приказна ви треба само една минута, а ќе ја паметите цел живот
Еден ден, слеп човек седел на скалите од една зграда, со капа до нозете и натпис на кој пишувало „Слеп сум, те молам помогни ми“.

Случаен минувач, експерт за огласување, случајно, застанал, забележувајќи дека во капата има само неколку метални монети.

Тој се наведнал да му ги даде парите, а потоа, без да побара дозвола, ја зел картичката, ја превртел и испечатил нов знак.

Во текот на попладневните часови, случаен минувач се вратил кај слепиот и видел дека неговата капа сега е полна со монети и банкноти. Слепиот просјак, препознавајќи го по чекорот, прашал дали е тој што напишал нешто на картичката и што може да напише.

На што минувачот одговорил: „Не напишав лага, туку само ја напишав твојата порака на поинаков начин“, се насмевна и се изгуби во толпата. И така, слепиот не научил дека натписот едноставно гласел: „Денес е убав ден и не можам да го видам“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *